Kocksnack

Lussekatter

Kategori: Bakverk

Bästa och saftigaste lussekatterna bakar du med mycket smör och kärlek. En kladdig deg är en bra deg, använd hellre lite extra mjöl vid utbakningen av katterna. Baka sedan av på hög värme hastigt och pensla med mjölk direkt när de kommer ut ur ugnen.

 

 

50g jäst
850g vetemjöl
115 g socker
1tsk salt
650g kall mjölk
200 g kallt smör
1 g saffran
1 cl ren sprit, (vodka/ljus rom)
1 ½ dl russin

Lägg saffranet i en liten skål och häll på spriten. Låt saffranet dra ett par minuter, då frigörs alla smaker ordentligt. 

Väg upp alla ingredienser i en bunke och kör igång degblandaren på låg hastighet. Låt degen gå i 18-20 minuter tills den är riktigt smidig. Precis mot slutet tar du i russinen och kör degen några varv på högre hastighet så att russinen blandas in ordentligt. 

Dela upp degen på två bitar och dela varje deg i 12 lika stora delar. Rulla ut till en lång och jämn degbit, som ett tjockt snöre och rulla sen in ändarna åt varsitt håll mot mitten. Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt. 

Har du tålamod så sätter du in plåtarna med bullar i kylen och låter dem jäsa äver natten, då blir de bara ännu godare. Annars följ nedan. 

Låt jäsa i rumstemperatur i ca 2 - 2½ timme. Baka av på 225 grader i 4-6 minuter beroende på storleken på bullarna. Pensla direkt med kall mjölk när bullarna kommer ut ur ugnen så får de en fin och blank yta.

KOMMENTARER:

Kommentera inlägget här: