Kocksnack

Rågsurdegsfrallor med blåbär och pumpakärnor

Kategori: Bröd

Vissa idéer som dyker upp i huvudet när man står i köket måste man bara prova, som dessa surdegsfrallor med råg, blåbär och pumpafrö. Supersaftiga frallor perfekta till frukost, mellanmål eller som lunchbröd. 
 
 
 
 
30 st
180 min

700g vetemjöl
400g grovt rågmjöl
400 blåbärsssylt
200g brödsirap
300g surdeg (se tips nedan)
650g 40-gradigt vatten
35g salt
 
Topping
300g pumpakärnor

Gör så här
Häll mjöl och salt i en bunke. Väg upp och ta i sylten, sirapen och surdegen. 
Tillsätt vattnet sist. Rör ihop allting med en trägaffel eller stor slev. Låt degen precis bara gå ihop, den ska vara ganska kladdig. Låt den sedan vila i bunken i rumstemperatur i 5-6 timmar under duk. Har du tålamod så sätter du in bunken i kylen över natten och låter degen kalljäsa, annars går det bra att baka av på en gång.
 
Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en ugnsform med vatten i botten på ugnen.
 
Häll upp pumpakärnor på en tallrik. Stjälp upp degen på mjölat bord och sträck ut den försiktigt till en rektangulär deg. Dela degen i lagom bitar för frallor, pensla ovansidan med vatten och vänd sedan degbitarna i pumpakärnorna och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Baka av på 250grader i 15-20 minuter eller tills de fått fin färg på skorpan. 
 

Har du ingen surdegsgrund?
 
Surdegsgrund:

Dag 1
0.5 dl fint rågmjöl, gärna ekologiskt
0.5 dl vatten 40grader

Blanda väl i en vid bunke och täck över med en handduk. Låt stå i rumstemperatur i 3 dygn. Rör om väl varje dag.

Dag 4
Tillsätt 500 g fint rågmjöl och 5 dl vatten, 40grader. Blanda väl och låt stå övertäckt 1 dygn.

Dag 5
Dags att baka! Om du bakar ofta kan du förvara surdegen i kylen i en glasburk med snäpplock.
 
(Bakar du mer sällan går det bra att dela upp degen i 5 delar i små bunkar som du fryser in. Ta fram dagen innan du ska baka och låt degen tina, mata på med lite nytt mjöl och vatten innan användning. När du kommer till sista degen upprepar du steg 4.)
 
TIPS
Innan du bakar med surdegen är det viktigt att den är aktiv och bubblande och inte för sur, den ska vara lätt och fräsch om du smakar på den, bara en lätt syra. Ta fram surdegen 3-4 timmar innan baket. Mata den med lite nytt mjöl och vatten och låt den jäsa på sig i 1½ timme. När du öppnar burken ska det pysa till och surdegen ska bubbla, då är den riktigt aktiv.