Kocksnack

Flundrarullader med dillstomp och räksås

Kategori: Fisk/skaldjur, Husman, Varmrätt

 
 
Räkfond
1 kg räkskal
1 gul lök, grovhackad
2 morötter, skivade
1 palsternacka, skivade
4 msk tomatpuré
1 msk torkad timjan
2 dl vitt vin
1,2 L vatten
2 lagerblad
 
Dillstomp
1 kg potatis
75 g smör
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 knippe färsk dill, strimlad
 
Räksås:
1,5 dl räkfond (frys in det du inte använder) 
4 dl vispgrädde
25 g smör
 
Flundra
800 g flundrafiléer
salt 
vitpeppar
 
Sprid ut räkskalen, timjan och rotsaker på en ugnsplåt och klicka över tomatpurén. 
Sätt in i ugnen på 225 grader och låt allting rosta i 15-20 minuter. Häll över skalen i en kastrull och tillsätt vin, vatten och lagerblad. Låt allting småkoka ca 20 minuter, stormkokar fonden med räkskalen i blir den besk. Sila bort skalen och rotfrukterna och sätt tillbaka kastrullen på plattan. Låt fonden koka ner till minst hälften, smaka av och tillsätt eventuellt lite salt för att förhöja smaken. Saltar du innan du reducerar fonden riskerar du att fonden blir för salt. 
 
Koka potatisen mjuk och mosa den, skalet kan du ha kvar om du vill. Vispa upp moset med smör, mjölk och vispgrädde och smaka av med salt och vitpeppar. Rör ner dillen precis innan servering. 
 
Koka upp grädde och fond, låt småputtra tills såsen tjocknar av sig självt. Vispa ner smöret mot slutet så att såsen blir blank och fin. Smaka av med salt och vitpeppar. 
 
Rulla flundrafiléerna till rullar och lägg på en ugnsplåt. Krydda fisken med salt och vitpeppar och sätt in i ugnen på 125 grader i ca. 15 minuter eller tills innertemperaturen är 54 grader.