Kocksnack

Clementincheesecake med chokladbotten

Kategori: Desserter

 

 
 

Chokladkakor
4½ dl vetemjöl 
½ dl strösocker 
200 g smör
2 msk kakao 
2 tsk vaniljsocker (med äkta vanilj)

Arbeta samman alla ingredienser till en deg. Dela degen i bitar som rullas till längder. Skär kakorna i 3-4 mm tjocka skivor som läggs på plåt med bakpapper. Tryck ut dem lätt och baka av kakorna mitt i ugnen på 175° i ca 8 minuter. Ta ut och låt svalna. 

Cheesecake

Botten
Chokladkakorna
100 gram smör, smält

Krossa kakorna (spara lite smulor till garnering) och blanda med det smälta smöret. Tryck ut smulorna i en springform som du klätt i bakpapper i botten och längs kanterna. 

Fyllning 

4 dl vispgrädde
2 dl mild yoghurt
4 clementiner
1 dl socker
8 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden lätt och fluffig och blanda ner yoghurten. Skala clementinerna och skär ner dem i små bitar, blanda ner i grädden tillsammans med sockret. 
Ta upp gelatinbladen ur vattnet utan att krama ur dem. Smält på svag värme i en kastrull och låt svalna. Vispa sedan ner gelatinet i gräddblandningen. Häll fyllningen i formen och sätt in i kylen och låt stelna i 3-4 timmar. 

Garnera med smulor, clementiner, hallon och mynta.