Laxpudding med skirat smör
Kategori: Fisk/skaldjur, Husman
Laxpudding, en av de allra godaste husmansklassikerna om du frågar mig. Krämig äggstanning möter mjälla skivor av kallrökt lax, söt karamelliserad lök och nötigt smör.

10-12 st kokta kalla potatisar
3 st gula lökar
50 g smör
1 tsk socker
600 g kallrökt lax i skivor
6 ägg
6 dl grädde
salt + vitpeppar
dill
Sätt ugnen på 175 grader.
Skiva potatisen i ca ½cm tjocka skivor. Skala och skiva även löken lika tjockt.
Fräs löken i smör och socker i en stekpanna tills den blir mjuk och lätt karamelliserad.
Vispa upp ägg med grädden och smaka upp med salt och vitpeppar .
Smörj en mellanstor ugnsform med smör och varva sedan potatis, lök, dill, lax och lite äggstanning i 4 lager. Toppa med ett lager potatis.
Slå resten av äggstanningen över potatisen och sätt in formen i ugnen på 175 grader i ca. 30-45 min eller tills äggstanningen har stannat. Känn efter med en potatissticka i mitten av formen om stanningen fortfarande är lös.
Tag ut ur ugnen och servera med skirat smör, en citronklyfta och en dillkvist.