Kocksnack

Sockerstekt lax med grönkål, rostad palsternacka och sparrisbroccoli

Kategori: Allmänt

En riktigt god och enkel laxrätt med färgrik grönkål och palsternacka.
 
 
 
 4 portioner
  • 800 g salmalax, 4 bitar
  • 3 palsternackor, delade på längden i 6 delar
  • 400 g grönkål, strimlad
  • 1 pkt sparrisbroccoli (bellaverde)
  • 1 knippe rädisor, tunt hyvlade
  • 250 g smör
  • rapsolja
  • strösocker
  • salt
  • färsk dill
 
  1. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg palsternackan på en plåt med bakplåtspapper, ringla över rapsolja och sätt in i ugnen, låt rosta tills de fått fin färg (ca 30 minuter). Efter 25 minuter lägger du in sparrisbroccolin på plåten så att den bara precis hinner gå varm och få lite lätt färg.
  2. Hetta upp en kastrull med en rejäl klick smör, ca 150 g. Låt smöret brynas lite innan du lägger i grönkålen. Fräs kålen 3-4 minuter under omrörning och salta lätt. Dra från värmen tills det är dags för servering.
  3. Gnid in ovansidan på laxen med strösocker. Hetta upp en stekpanna med en ordentlig klick smör (100 g) och stek laxen på den sockrade sidan först. Salta undersidan på laxen lätt och vänd den när ovansidan fått en fin gyllene färg. Låt den steka någon minut på andra sidan innan du tar upp laxen.
  4. Lägg upp grönkålen i mitten på tallriken och två stycken sparrisbroccoli i kors. Lägg även upp några bitar palsternacka och lägg laxen ovanpå kålen. Garnera med hyvlad rädisa och dillvippor. Fördela över smöret som är kvar i kastrullen efter grönkålen.
Kommentera inlägget här: