Kocksnack

Karamelliserat löksmör

Kategori: Tillbehör

 
 
2 rödlökar
3 gula lökar
1 hel vitlök
250g smör
1 msk strösocker
300 g smör
 
Skala och strimla rödlöken och den gula löken. Skala och skiva vitlöken. 
Smält 250g smör i en stekpanna utan att det får färg, ta i all lök precis när smöret smält. Låt löken puttra i smöret på låg värme tills den blivit gyllene och mjuk, ca. 30 minuter. Strö över en matsked strösocker mot slutet. 
Låt alltsammans svalna några minuter. 
Vispa sedan upp det ljumna löksmöret tillsammans med 300 g smör och smaka av med lite salt. Oroa dig inte om det blir för mjukt eller rinnigt, smöret stelnar igen när det kommer in i kylen. Fyll en spritspåse med smöret och lägg in i kylen för att stelna. Ta fram 30 minuter före servering så blir det lätt att spritsa ut. 
 
Smöret passar bra till grillat/stekt kött, fiskrätter och kyckling.
 
 
Kommentera inlägget här: