Pannbiff med pepparsås
Kategori: Färsrätter, Husman
Pannbiff, en riktig husmansklassiker. Jag lagar ofta och gärna pannbiff då det är en rätt som går att variera i det oändliga genom att servera med olika tillbehör var gång. Idag höll jag det ganska klassiskt med en pepparsås gjord på stekskyn efter pannbiffarna, hemgjord lingonsylt och cornichon.

8 stora pannbiffar (eller 12 mindre)
900 gram nötfärs eller blandfärs
2 ½ dl havregryn
3 dl mjölk
1 ägg
1 msk kalvfond
1 msk tomatpuré
2 tsk torkad timjan
1 tsk ancho-chilipeppar
1 msk salt
svartpeppar
Sås
2 msk vetemjöl
4-5 dl mjölk
1 tsk kalvfond
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
salt
svartpeppar
Kör alla ingredienserna till pannbiffarna till en jämn färs. Forma lagom stora biffar och bryn runtom i 100 gram smör i en stekpanna. Lägg biffarna på en ugnsplåt när de fått en fin yta runtom. (Skölj inte ur pannan!) Sätt in i ugnen på 125 grader i ca. 8-10 minuter.
Ta stekpannan från värmen. Vispa ner vetemjölet i smöret som är kvar i stekpannan tillsammans med 1 dl av mjölken tills det tjocknar. Vispa ordentligt så du får med alla fällningar från stekpannan och ta i 3 dl mjölk till och låt koka upp. Spä ev .såsen med mer mjölk om den är för tjock. Smaka upp såsen med kalvfond, dijonsenap, vitvinsvinäger, salt och nymalen svartpeppar. Sila ner såsen i en såssnipa.
Servera med potatis i någon form, (kokt, pressad eller puré), lingonsylt och inlagd gurka.
Recept på hemgjord lingonsylt finner du här ----> Lingonsylt
Anonym säger:
Tack för middagstipset! :)