Kocksnack

Hemgjord pepparkaksdeg

Kategori: Bakverk, Desserter, Julstök

Inget hör väl julen mer till än pepparkakor (och glögg givetvis). Ljuvligt möra pepparkakor bakar du lätt själv, det enda som krävs är lite framförhållning och en gnutta tålamod eftersom degen skall stå kallt i minst ett dygn. Denna deg fungerar även utmärkt att använda till pepparkakshus.
 
 
 
 
Du behöver:
500gram rumsvarmt smör
2 msk mald kanel
1 msk malda kryddnejlikor
1 msk mald ingefära
1 msk finstött kardemumma
4 dl strösocker
2 dl mörk sirap
1½ dl vatten
1 kg vetemjöl (ca 17dl)
1 msk bikarbonat
 
Dag 1
Rör ihop rumsvarmt smör och kryddor i en bunke. Koka upp socker, sirap och vatten. Häll den heta blandningen över smöret och låt kallna.
Blanda mjöl och bikarbonat och rör ner det i smeten. Degen är nu ganska lös och skall stå kallt i minst ett dygn i kylskåp, täckt med plastfilm.
 
Dag 2
Sätt ugnen på 200grader.
Ta ut degen ur kylskåpet. Ta bara lite deg i taget och kavla ut på väl mjölat bakbord. Ta ut kakor med mått i valfri form och lägg på plåt med bakplåtspapper. Baka av pepparkakorna i mitten av ugnen i ca 5minuter beroende på tjocklek.
 
 
Kommentera inlägget här: