Kocksnack

Surdegsfrallor med råg

Kategori: Bakverk, Bröd



300g rågsurdeg - grundrecept finns längre ner
750g rågmjöl, gärna ekologiskt
250g vetemjöl
6.5 dl rumstempererat vatten
30g salt
 
Dag ett
Innan du bakar med surdegen är det viktigt att den är aktiv och bubblande och inte för sur, den ska vara lätt och fräsch om du smakar på den, bara en lätt syra. Ta fram surdegen ca 1½ timme innan baket. Mata den med lite nytt mjöl och vatten och låt den jäsa på sig i 1½ timme. När du öppnar burken ska det pysa till och surdegen ska bubbla, då är den riktigt aktiv.

Väg upp alla ingredienser i en bunke och rör ihop allting med en trägaffel eller stor slev. Låt degen precis bara gå ihop och låt den sedan vila i rumstemperatur i 1 ½ timme.

Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den till en smidig och elastisk deg. Lägg degen i en bunke med en linneduk runtom och sätt in bunken i kylen över natten. Täck bunken med ett par kökshanddukar så att det inte blir för kallt för degen att jäsa.
 
Dag två
Ta upp degen på mjölat bord och sträck ut den försiktigt till en rektangulär deg. Dela degen i lagom bitar för frallor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt temperera sig till rumstemperatur och baka av på 250grader i 20-30minuter eller tills de fått fin färg på skorpan. 
 
 
Surdegsgrund:

Dag 1
1 dl fint rågmjöl, gärna ekologiskt
1 dl vatten 40grader

Blanda väl i en vid bunke och täck över med en handduk. Låt stå i rumstemperatur i 3 dygn. Rör om väl varje dag.

Dag 4
Tillsätt 1 kg fint rågmjöl och 1 L vatten, 40grader. Blanda väl och låt stå övertäckt 1 dygn.

Dag 5
Dela upp degen i 10 delar i små bunkar som du fryser in. Ta fram dagen innan du ska baka och låt degen tina. När du kommer till sista degen upprepar du steg 4. 

Om du bakar ofta kan du förvara surdegen i kylen och mata med 1 dl rågmjöl och 1 dl vatten efter varje gång du använt den.
 
Innan du bakar med surdegen är det viktigt att den är aktiv och bubblande och inte för sur, den ska vara lätt och fräsch om du smakar på den, bara en lätt syra. Ta fram surdegen ca 1½ timme innan baket. Mata den med lite nytt mjöl och vatten och låt den jäsa på sig i 1½ timme. När du öppnar burken ska det pysa till och surdegen ska bubbla, då är den riktigt aktiv.

KOMMENTARER:

  • ɑ n n i k ɑ säger:
    2015-08-27 | 12:54:27
    Bloggadress: http://blogofphoto.webblogg.se

    Mums :D

    Svar: Riktigt goda, rekommenderas varmt att baka om du gillar att baka bröd 😀
    Michael Hoffman

  • Kai säger:
    2015-09-01 | 16:49:49
    Bloggadress: http://tabehodai.blogg.se

    Läckert! Ser fantastiskt ut :)

    Svar: Tackar så mycket 😃
    / Micke Kocksnack - www.kocksnack.se
    Michael Hoffman

Kommentera inlägget här: