Ratatouille är en klassisk fransk grönsaksröra med tomatsås som grund. I det här receptet får röran en ny bekantskap i form av kikärtor som gör den lite matigare. Ratatouille passar bra till både pasta, ris och potatis eller som tillbehör till kött, fisk och kyckling.
1 gul lök, tärnad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 paprika - strimlad
1 aubergine - skuren i kuber
1 zucchini - skuren i kuber
2 tsk torkad timjan
1 msk vitvinsvinäger
2 brk krossade tomater
2 dl vatten
1 tsk socker
1 brk kokta kikärtor - avhällda och sköljda
färsk bladpersilja
Lägg zucchini och aubergine på ett fat och gnid in med lite salt för att dra ur lite vätska. Auberginen blir lätt svampig i konsistensen annars och inte så god. Häll av vätskan.
Hetta upp en kastrull med lite olja och fräs löken och vitlöken utan att den tar färg. Ta i aubergine, paprika, zucchini och timjan och låt fräsa ett par minuter. Tillsätt sedan vinäger, socker, vatten och krossad tomat och låt koka upp.
Låt allting koka i 20-30 minuter på medelhög värme. Smaka upp med salt och nymalen vitpeppar. Ta i kikärtorna mot slutet och låt dem precis bli varma. Servera som det är eller om du hellre föredrar det så kan du mixa såsen. Garnera såsen med finskuren persilja.