Sashimi på Fröyalax med syrlig äppel, dill och pepparrotssallad, smörstekt surdegsbröd med fänkål och honungsfraiche
Kategori: Fisk/skaldjur, Förrätter
Det här är en rätt som får mina tankar att sväva iväg till skärgården och den svenska sommaren. Att den sedan är busenkel att förbereda gör ju inte saken sämre. Denna förrätt blir en härlig öppning på middagen med ett par mjälla skivor färsk lax, hettan från pepparroten och syran från äpple fint ackompanjerat av en skiva smörstekt surdegsbröd med en len honungsfraiche som avrundar i gommen.

Till 4 personer
1 pkt Fröyalax
1 syrligt äpple (gärna svenskt om det är säsong)
50g färsk pepparrot
1 knippe färsk dill
1 citron
4 skivor surdegsbröd
30g smör
1 krm fänkålsfrö
1dl creme fraiche
2 msk flytande acaciahonung
salt/vitpeppar
Tärna äpplet i små tärningar och lägg i en skål. Skala pepparroten och riv den fint över äpplet. Skär ner dillen och dela citronen på längden. Skär den i klyftor och pressa över en klyfta över äppelsalladen. Blanda om salladen.
Skiva surdegsbrödet i lagom skivor och hetta upp en stekpanna. Ta i fänkålsfröna och låt dem rosta i 10sekunder. Ta i smöret och stek brödet. Ta upp på hushållspapper.
Blanda creme fraiche med honung och smaka upp med salt/vitpeppar.
Skiva laxen i tunna skivor och lägg upp alltsammans snyggt och prydligt. Garnera med en citronklyfta och en dillvippa.
Vilken är din favorit som förrätt?