Kocksnack

Vegetarisk gratäng med zucchini, potatis och tomat

Kategori: Husman, Varmrätt, Vegetariskt

Idag tänkte jag bjuda på ett fantastiskt gott och förhållandevis enkelt vegetariskt recept. Det är en gratäng på zucchini, potatis, tomat, purjolök och grädde som får gosa ihop sig tillsammans med citronzest, citronsaft och salt/vitpeppar. Väldigt enkelt och snabbt att lägga i en form och sätta in i ugnen, sedan sköter den sig själv och du kan fokusera på annat medan gratängen är i ugnen. Välj gärna ekologiska ingredienser så långt det går. 
 
 
 
4 portioner
700g potatis
2 zucchini
7 tomater
½ purjolök
1 citron
4 dl vispgrädde
salt 
vitpeppar
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Tvätta och skölj alla grönsaker. Behåll skalet på potatisen och skiva den i ½ cm tjocka skivor. Skiva även tomaterna och zucchinin i samma storlek. Strimla purjolöken och skölj den väl. 
 
Lägg ett bakplåtspapper i en botten på en glasform, ca 25*20cm. Lägg ut skivor av potatis, zucchini och tomat omlott, varannan skiva av vardera tills du täckt hela formen. (se bild nedan) 
 
 
Tvätta citronen noga och riv sedan skalet fint över grönsakerna. Pressa ur saften från citronen. 
Fördela purjolöken över grönsakerna. Strö över salt och vitpeppar och häll grädden i formen. Sätt in i ugnen på 200 grader och låt gratängen bakas till fin färg och grönsakerna är mjuka rakt igenom och grädden har blivit härligt krämig. Det tar ca 30-40 minuter. 
 

KOMMENTARER:

  • Magnus Andersson säger:
    2014-11-26 | 20:47:24

    En utsökt gratäng!

Kommentera inlägget här: