Krämig het tomatsoppa med citron
Nu såhär i november passar det utmärkt med en rykande het och god soppa som både ger värme och bra mättnad såhär i kylan. Gör du den dessutom som jag på ekologiska råvaror blir den ännu lite godare.

50g smör
1 st gul lök, tärnad
3 st morötter, rivna
1 knivsudd cayennepeppar
3 msk tomatpuré
0,5 g saffran
2 dl vitt vin
8 dl vatten
2 burk krossade tomater (MUTTI)
salt
vitpeppar
1 tsk råsocker
1 citron, skal + saft
3 dl vispgrädde
1 msk oregano
1 tsk basilika
1 tsk timjan
Lägg saffranet i en liten skål och häll på en kapsyl ren vodka ( ej nödvändigt men gör att saffranssmaken tränger fram)
Smält smöret i en kastrull men låt det inte få färg. Ta i grönsakerna just när skummet från smöret lagt sig. Sänk värmen något och låt grönsakerna fräsa några minuter tills de mjuknar något.
Ta i saffran och tomatpurén, rör runt och låt tomatpurén rostas lätt under omrörning. (ca. 30sek) Slå i vinet.
Nu tar du i de krossade tomaterna och vattnet. Låt koka på medelvärme tills grönsakerna är mjuka rakt igenom.
När grönsakerna kokat mjuka tar du fram mixerstaven och mixar buljongen helt slät. Ta i citronsaften och skalet från citronen. Rör ner grädden och kryddorna och låt soppan bara precis bli varm igen. Smaka av med salt, råsocker och vitpeppar.