Kocksnack

Helstekt oxfilé med rotsellerigratäng, rödvinssås och ugnsbakad tomat

Kategori: Festmat, Kött, Varmrätt

Det här receptet lagade jag för Coops räkning till en melodifestivalvaka hemma hos en bloggare där Coop arrangerade och sponsrade hela evenemanget i början av 2014. Mer om det evenemanget finns att läsa HÄR.
Förutom att fixa maten för kvällen så inleddde jag även "mellovakan" med att riva av några mellolåtar med sång och gitarr innan tv-sändningen började. Se bilder nedan. 
 
 

800 g oxfilé i bit
2 dl hackad färsk timjan och rosmarin
400 g cocktailtomater på kvist
Salt
Svartpeppar

Rotsellerigratäng

600g skivad rotselleri
600g skivad fast potatis
7 dl grädde
4 finhackade vitlöksklyftor
salt
vitpeppar


Rödvinssås
1 grovhackad rödlök
1 morot
timjan
1 flaska rött vin
3 msk kalvfond

Rotsellerigratäng

Börja med gratängen. Koka rotfrukter, grädde, vitlök, salt och peppar på svag värme ca 20 min tills allt är mjukt. Smaka av gratängen. Häll över i en ugnssäker form eller portionsformar. Gratinera gratängen högt upp i ugnen på 250° i ca 5 min. Lägg tomaterna i en form och låt de gå varma samtidigt som gratängen.

Rödvinssås

Fräs lök och morot smör i en kastrull. Tillsätt vin och fond. Koka på hög värme så att vätskan kokar ner till mindre än hälften. Sila och häll tillbaka såsen i kastrullen. Rör ihop 50g smör med lite vetemjöl till en deg och vispa ner den i såsen för att reda och blanka upp den.

Köttet

Blanda örter, salt och peppar. Putsa och rulla köttet i hälften av blandningen och bryn det runt om i en stekpanna med smör. Lägg upp på plåt och sätt in köttet på 100 grader till en innertemperatur på 56grader för medium, ca 30-40 min. Rulla köttet i resten av örthacket och låt vila 10 min. Skär köttet i 2 cm tjocka skivor och serveras med alla tillbehör.

 

 

 
Bildrättigheter: @ Coop
 
Kommentera inlägget här: