Godaste pizzan
Kategori: Bakverk, Pizza, Tips och råd, Varmrätt
Hemligheten till att lyckas med pizzan hemma är att göra som pizzabagarna, baka av pizzan på värme redan från början, alltså baka ut pizzan på varma plåtar, baksten eller i stekpanna. På så sätt börjar pizzan bakas av med ens du lägger degen på plåten och då får du en riktigt frasig och spröd botten, precis som på pizzerian. Bakar man av på kall plåt måste ugnen först värma plåten innan pizzan bakas av och då blir pizzan degig och vattnig.

6 runda pizzor
3 stora pizzor á la långpanna
Välj först vilken typ av deg du vill jobba med:
300g aktiv surdeg (hur du gör en surdegsgrund hittar du i detta recept "Vetesurdegsbröd" )
Deg med jäst: Ölet i degen gör att botten får mer krisp och en fylligare smak
50g jäst
50 cl ljust öl (alkoholstyrka spelar ingen roll)
1 dl olivolja
500 g vetemjöl (eko)
450 g durumvete (eko)
2 tsk salt
Deg med jäst:
Lägg jästen i en bunke, hel eller smulad, det spelar ingen roll. Väg upp mjölet och häll i degbunken. Häll ölen i en kastrull tillsammans med olivoljan och värm upp till 40grader. Slå ölen över jästen och mjölet och tillsätt saltet. Sätt igång degblandaren på låg hastighet och arbeta degen i minst 15 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i sex eller tre lika stora bitar (beroende på om du vill göra runda eller stora pizzor). Arbeta upp degen till runda "bollar" och låt jäsa till dubbel storlek.
Mät upp hälften av mjölet i en bunke. Ta i övriga ingredienser och blanda om med en träslev. Ta i resterande mjöl och arbeta ihop ett par varv. Degen behöver inte gå ihop ordentligt utan det räcker om den blandas lite lagom. Låt stå i rumstemperatur i ca 1 ½ timme och ta sedan upp degen på bakbord och arbeta ihop den till en smidig och elastisk deg. Lägg i en bunke med en linneduk runtom och sätt sedan bunken i en plastback med lock om du har. Annars räcker det om du lindar in bunken med ett par kökshanddukar så att degen inte får det för kallt när den ska jäsa i kylen över natten. Sätt in degen i kylen och låt den jäsa minst 24timmar. Ta sedan ut degen och arbeta upp den i tre eller sex lika bitar, beroende på vilken storlek du vill ha på pizzan.
Rör ihop ingredienserna till såsen och smaka av. Mixa ifall du vill ha en slät sås.
Sätt ugnen på högsta värmen.
Förbered fyllningen - hacka grönsaker, riv osten, gör tomatsås etc. medan ugnen värms upp. Här är det bara fantasin som sätter gränsen, du kan ha i princip vad du vill på din pizza. Paprika, tomat, champinjoner, lök, salami, skinka, kalkon, fetaost, mozzarella, oliver, parma, ruccola, nötkött, fläskkött, ägg, bacon osv osv.
Sätt in en plåt i ugnen och låt den bli varm. Under tiden kavlar du ut degen i lagom storlek på mjölat bakbord. När plåten är varm tar du ut den ur ugnen och lägger på degen. Därefter tar du tomatsåsen och sedan osten. Därefter är det fritt fram att lägga på fyllning. Anledningen till att vi lägger osten på tomatsåsen istället för ovanpå som många kanske gör hemma är att när osten ligger ovanpå så bildar den ett lock som stänger inne all vätska, vilket gör att pizzan blir vattnig och inte sådär frasig som man vill ha den.
När du lagt på den fyllning du vill ha (tänk bara på att inte ta för mycket) är det dags att baka av pizzan, sätt in plåten i ugnen på högsta värmen och låt bakas av i 6-8 minuter. När osten är gyllene och kanterna likaså är pizzan klar. Ta ut pizzan och strö över oregano.
Voila, nu är det dags att äta!
PANPIZZA
Om du vill göra panpizza hemma så tar du en ugnsfast stekpanna och hettar upp på spisen tillsammans med en skvätt olivolja. Baka ut degen som vanligt och lägg den i stekpannan. Ta på din fyllning och låt pizzan steka 1-2 minuter innan du sätter in hela stekpannan högt upp i ugnen på högsta värmen med grillvärme på.

Frugan säger:
Bloggadress: http://fruomamma.blogg.se
Förbaskat goda pizzor - suveränt, såsom all mat du gör hjärtat !
Sara säger:
Bloggadress: http://zasata.blogspot.se
Ser ju så gott ut!
Mattias Eriksson säger:
Hur ska hettan vara på spisen när pizzan läggs i pannan? Medelvärme eller full fräs även där?
smalare säger:
för tjock botten. Pizza ska va 3mm tjock