Breasola med ruccola och rostade pinjenötter
Kategori: Plockmat
Breasola är en mager, mörk, järn- och proteinrik salamityp som görs på nötkött. Hemorten är Valtellina i Lombardiet där konserveringsmedoden är uråldrig och den torra och svala luften perfekt. Köttet röktorkas och äts rått i mycket tunna skivor, till bröd eller i marinad. P.g.a. sin låga fetthalt, endast 4%, kan man med gott samvete äta några extra skivor. Breasola är ett perfekt tilltugg på tjejkvällen, fotbollskvällen eller buffébordet.

Du behöver:
Breasola i bit / alternativt skivad
ruccola
soltorkade körsbärstomater
pinjenötter
Börja med att hetta upp en stekpanna riktigt varm, ta i pinjenötterna och rosta de i torr panna tills de fått fin färg. Låt svalna. Om du har en skärmaskin skivar du breasolan i tunna skivor, detta kan du även be handlaren i delikatessdisken att göra åt dig.
Ta fram ett snyggt fat och vik breasolan på ett snyggt sätt och lägg på tallriken. När du har ett lager lägger du på ruccola, soltorkad tomat och rostade pinjenötter. Fortsätt varva tills du har önskad mängd. Ringla lite olivolja över breasolan och sen är det klart att servera. Busenkelt!