Kocksnack

Lammytterfilé med potatis/chevréterrin, saltbakade betor, rödvinssås och timjanskum

Kategori: Kött, Varmrätt

 

 

4 lammytterfiléer
1 kg potatis fast
150g chevré
Smör
500g blandade betor (rödbetor, gulbetor, polkabetor)
1 flsk rödvin
1 rödlökar
½-1 dl kalvfond
Färsk timjan
Salt/peppar
2dl vispgrädde
2msk lättmjölk


Skär löken grovt och fräs den i lite smör i en kastrull. Slå på rödvinet och kalvfonden, ta i lite timjan, 2dl vatten och låt alltsammans reducera till god smak. Sila bort lök och timjan och smaka upp såsen med salt/vitpeppar. Blanka upp såsen med en klick smör som du rör ihop med lite vetemjöl på slutet.

Lägg ut betorna på en bädd av flingsalt och sätt in i ugnen på 200grader tills de är färdiga.

Skiva potatisen tunt och smula chevrén. Varva i lager i en form med smör och salt/vitpeppar. Klä formen med bakplåtspapper så blir det lätt att stjälpa upp den. Baka av på 200grader tills mjuk och fin färg. Låt vila och sätt i press. Skiva upp och värm på kakan innan servering.

Gnid in lammytterfilén med salt, peppar och finhackad timjan och bryn runtom i stekpanna. Sänk värmen på ugnen när det andra är färdigt till 100grader och låt köttet gå klart i ugnen, innertemperaturen bör hålla 54-58grader.
Koka upp grädden med timjan och lättmjölk. Smaka upp med salt och mixa sedan grädden med mixerstav till ett rikligt skum.

Kommentera inlägget här: