Renytterfilé med potatis och chevreterrin, rödvinssky & timjanskum
Renytterfilé, ett fantastiskt kött på alla vis och det är så otroligt mört att det bokstavligen smälter i munnen. Ackompanjerat med lite trevliga och goda tillbehör blir denna rätt lätt en succé på din middagsbjudning.

4 port.
700g renytterfilé
800g potatis
150g chevré
100g smör
salt/vitpeppar
4 dl rött vin
2 dl vatten
2 msk kalvfond (koncentrerad)
1 knippe färsk timjan
10 st vitpepparkorn
2 st lagerblad
salt
vitpeppar
2 dl vatten
2 msk kalvfond (koncentrerad)
1 knippe färsk timjan
10 st vitpepparkorn
2 st lagerblad
salt
vitpeppar
1dl grädde
1 knippe färsk timjan
Tvätta potatisen och skiva den tunt, gärna på mandolin om du har en sådan. Skär av kanterna på chevrén och smula den i mindre bitar. Smörj en avlång brödform med lite smör och varva sedan potatisen med chevrén och krydda varje lager med lite salt/vitpeppar. Avsluta med ett lager potatis och toppa kakan med några klickar smör. Sätt in i ugnen på 200grader och baka tills kakan är gyllene och potatisen är mjuk rakt igenom. Ta ut formen ur ugnen och pressa samman potatiskakan, gärna med en annan form. Låt sedan kakan vila under folie tills servering.
Rödvinssky
Häll på vinet, vattnet och fonden. Ta i kryddorna.
Låt reducera (koka ner) till hälften. Sila bort kryddor.
Sätt tillbaka kastrullen på plattan.
Smaka av med salt & malen vitpeppar. Red av med maizena utrörd i lite vatten så att den blir aningen tjockare, avsluta skyn med att vispa ner en klick smör för att blanka upp den.
Sätt tillbaka kastrullen på plattan.
Smaka av med salt & malen vitpeppar. Red av med maizena utrörd i lite vatten så att den blir aningen tjockare, avsluta skyn med att vispa ner en klick smör för att blanka upp den.
Putsa ytterfilén väl. Krydda renytterfilén på båda sidor med salt/vitpeppar och bryn den runt om i smör. Lägg på en ugnsplåt och sätt in i ugnen på 150grader efter att potatiskakan är klar. Låt den gå 8-10minuter eller tills den håller 54-58grader i innertemperatur. Ta ut och låt vila i ett par minuter innan du skär upp.
Medan köttet är i ugnen kokar du upp grädden med timjankvistarna och smakar av med salt. Låt puttra ett par minuter och ta sedan upp timjanen. Precis innan servering värmer du på grädden med 1msk mjölk och mixar såsen till ett fast skum.
Skär upp kakan och köttet och servera med rödvinsskyn och timjanskummet.