Hemslagen bearnaise
Normalt när man gör bearnaise gör man en reduktion på vin, dragon och schalottenlök, det här receptet är dock mer anpassat för hemmabruk och innehåller färre moment , men blir minst lika gott.

6 äggulor
1 msk rödvinsvinäger
1 kruka färsk dragon
1 knivsudd cayennepeppar
250g smör
Salt
Smält smöret och låt mjölkfällningen sjunka till botten ( det vita i kastrullen). Koka upp en kastrull med vatten. Rör ihop äggulor med vinäger och cayennepeppar i en rostfri bunke. Finhacka dragonen och ta i den också. Sätt bunken i kastrullen med vattnet och börja vispa. Vispa ordentligt tills äggblandningen börjat tjockna något, tag från värmen när du märker att den börjat gå ihop, tänk på att såsen fortsätter att koagulera en stund efter att du tagit bort bunken så ta hellre bort den för tidigt och sätt tillbaka den några sekunder om den är för lös.
Vispa ner smöret lite i taget, börja försiktigt och ta i mer eftersom. Lämna mjölkfällningen kvar i kastrullen. Smaka upp såsen med en liten nypa salt.
Om såsen skulle skära sig när du vispar i smöret, misströsta ej. Den kan fortfarande räddas, tillsätt någon droppe kallt vatten till att börja med och vispa ordentligt. Skulle det inte hjälpa kan du ta bort en liten del av såsen, tillsätta två ny äggulor, och blanda i såsen igen under vispning. Enda gången man inte kan rädda en bearnaise är när man låtit äggblandningen sjuda för länge, så den blivit grynig och ser ut som äggröra, då är det bara att börja om.
Andrea säger:
kan inte du göra en app eller något? en tidning eller så? Detta är väldigt enkla recept. Man gör det oftast svårare än vad det egentligen är! :)
Margaretha Johansson säger:
Bloggadress: http://magsromantiskasmycken.blogspot.se/
Tack ännu en gång, för bra "enkla" recept.
/Margaretha