Kocksnack

Wallenbergare

Kategori: Färsrätter, Husman

Wallenbergare, en riktig husmansklassiker gjord på kalvfärs, grädde, äggula och ströbröd. Detta är ren njutning för alla matälskare. Många vill ha den serverad med gräddsås men jag föredrar det klassiska skirade smöret då jag anser att grädden som tillsammans med köttsaften på Wallenbergaren när man delar den räcker gott och väl.
 
 
 
När man jobbar med wallenbergssmet är det viktigt att man har kyla på bunken, så använd gärna en rostfri bunke som fått stå i frysen en halvtimme. Detta för att färsen inte skall spricka när man monterar ner grädden.
 
10 port.
 
1,5 kg kalvfärs (gärna dubbelmald)
10 äggulor
8 dl vispgrädde
3 dl ströbröd
1 msk salt
1 krm vitpeppar
 
10 potatisar
2 dl vispgrädde
50g smör
salt/vitpeppar
 
Skala potatisen och koka upp den i en kastrull i rikligt med vatten och salt. 
Sätt ugnen på 175grader.
Ta fram bunken ur frysen och ta ner färsen i den, ta även i salt + vitpeppar. Sätt "vingen" på din hushållsassistent och dra igång den på medelhastighet. Ta i äggulorna en efter en och montera sedan ner grädden lite i taget. Smeten kommer vara ganska lös när den är färdig.
Häll ströbrödet på en tallrik och forma sedan biffar av smeten som du vänder i ströbrödet på bägge sidor. Lägg biffarna på en skärbräda så länge och forma upp resten av smeten.
Hetta upp en panna med smör i och börja steka biffarna när smöret tystnat. Låt de få någon minut på varje sida (wallenbergare skall inte ha så mörk bryning) och lägg de sedan på en plåt. När du stekt alla biffarna sätter du in dem i ugnen och låter dem gå klart på 175grader tills de håller 68grader i innertemperatur (ca 8-10minuter).
Häll av potatisen och pressa genom potatispress eller mosa med en ballongvisp. Ta i smöret och grädden och rör till en slät puré. Smaka av med salt och vitpeppar. 
 
Servera Wallenbergarna med potatispuré, gröna ärtor, rårörda lingon och skirat smör.


bloglovin

KOMMENTARER:

 • Anna säger:
  2012-10-24 | 13:38:26
  Bloggadress: http://myckenheter.blogg.se

  Hittade precis hit. Måste rosa dig för din inspirerande blogg, hit kommer jag återvända!

  Svar: Tack så mycket Anna! Kul att du gillar bloggen och varmt välkommen åter =)
  Michael Hoffman

Kommentera inlägget här: