Kocksnack

Inkokt lax med pressgurka & dillmajonnäs

Kategori: Husman

En riktig klassiker i den svenska husmanskosten. Passar utmärkt att avnjuta nu under de lite varmare dagarna men passar ack så bra även under den kallare delen av året. Inkokt lax är en enkel och förhållandevis snabb rätt att tillaga som i princip sköter sig själv. Servera laxen ljummen eller kall med nykokt potatis, dillmajonnäs & pressgurka och du vinner garanterat dina gästers hjärtan.




6 pers.

1,2 kg lax i bit

Lag:
1 citron
2 liter vatten
2 msk salt
1 lagerblad
2 morötter
4-5 vitpepparkorn
dillstjälkar

Sätt ugnen på 150 grader.
Koka upp alla ingredienser till lagen, smaka av så att den är tillräckligt salt.
Stycka laxen i 200 grams bitar, låt skinnet sitta kvar.
Lägg laxbitarna med skinnsidan uppåt i en långpanna och häll lagen på laxen. Sätt in i ugnen och låt stå tills laxen håller 55 grader i innertemperatur (tar ca. 30-40 minuter). Servera antingen ljummen eller låt svalna och servera den kall med kokt potatis, dillmajonnäs och pressgurka.

(Viktigt om du vill spara laxen i kylen är att du inte stoppar fingrarna i lagen, använd rena verktyg, annars blir lagen dålig fort. Laxen håller upp till 1 vecka i kylen om du förvarar den i lagen.)


Pressgurka:
1 färsk gurka
2 tsk salt
2 dl vatten
½ dl ättika (24%)
3 msk socker
½ krm vitpeppar
2 msk hackad kruspersilja

Skiva gurkan tunt på mandolin eller med osthyvel. Blanda ättika, socker, salt, vatten, vitpeppar och persilja och slå lagen över gurkan. Täck med plast och ställ något tungt ovanpå, exempel en mortel. Låt stå i press i kylskåp under minst 1 timme.


Dillmajonnäs:
2 dl majonnäs
1 dl gräddfil
2 msk finhackad dill
1 tsk pressad citronsaft
salt och malen vitpeppar

Blanda samman alla ingredienser till majonnäsen och låt den dra i kylskåp i 30 minuter.



bloglovin
Kommentera inlägget här: