Smulpaj med mandelmassa, hallon och björnbär

Pajdeg:
175 gram smör
5 dl vetemjöl
½ dl strösocker
1 ägg
2 pkt frysta hallon
1 pkt frysta björnbär
200 gram odense mandelmassa
Smulor:
200 gram smör
200 gram strösocker
250 gram vetemjöl
2 tsk kardemumma
Vaniljsås:
5 dl vispgrädde
5 äggulor
1 ½ dl strösocker
1 tsk vanilj (Bourbon vaniljpulver, liten glasburk 10 gram)
maizena
Arbeta ihop alla ingredienser till pajdegen till en smidig deg. Tryck ut den i botten på ugnsform, ca 20*25 cm,
Häll på de frysta bären och riv över mandelmassan.
Arbeta försiktigt ihop ingredienserna till smulorna. Smöret ska bara precis gå in i degen så att den blir riktigt smulig. Fördela ut smulorna över bären, gör den lite högre in mot mitten och lite tunnare ut mot kanterna. Den kommer att sjunka i ugnen och bli jämn och fin.
Sätt in i ugnen på 150 grader i 45-60 minuter. Låt svalna 10-15 minuter och garnera gärna med färska hallon och mynta eller citronmeliss.
Vaniljsås
Vispa ihop grädde, äggulor, socker och vanilj i en kastrull. Koka upp under omrörning. Rör ut 1 msk maizena i lite vatten och vispa ner lite i taget tills såsen får önskad konsistens. Kyl ner och servera till den ljumna pajen.
Vispa ihop grädde, äggulor, socker och vanilj i en kastrull. Koka upp under omrörning. Rör ut 1 msk maizena i lite vatten och vispa ner lite i taget tills såsen får önskad konsistens. Kyl ner och servera till den ljumna pajen.