Ångad pilgrimsmussla med palsternackspuré, basilikaskum och machésallat
Kategori: Förrätter

4 personer
12 pilgrimsmusslor
salt + vitpeppar
500g palsternacka
2 msk smör
2 dl grädde
salt + vitpeppar
1 kruka basilika
2 dl grädde
salt + vitpeppar
machésallat
citronklyftor
Koka upp en stor kastrull till hälften fylld med vatten.
Skala och tärna palsternackorna i mindre bitar, lägg de i en kastrull, täck med vatten och låt koka upp. Låt koka tills de är mjuka. Häll av vattnet och ta i smöret samt grädden. Mixa palsternackorna tills du har en slät puré utan klumpar. Smaka upp med salt och vitpeppar.
Koka upp grädden till basilikaskummet. Klipp ner basilikan och låt sjuda ett par minuter. Mixa sedan grädden tills du har ett luftigt skum, smaka av med salt och vitpeppar.
Salta och peppra pilgrimsmusslorna. Sätt en stor hålsil i kastrullen med det kokande vattnet, låt den inte komma i kontakt med vattnet. Sänk värmen så att vattnet endast sjuder. Lägg pilgrimsmusslorna i silen och sätt på ett lock. Låt musslorna ångas i 2½ minut och tag sedan upp de från silen.
Lägg upp palsternackspurén snyggt på en tallrik, lägg musslorna i mitten på purén och toppa med basilikaskum. Garnera tallriken med machésallat och en citronklyfta.