Här är en riktigt lättlagad och fräsch rätt som passar bra som lättare lunch eller förrätt om man gör den i mindre format.
4 personer
45 min.
600g salmalax (helst backloin)
1 spetskålshuvud
1 fänkål
5 gulbetor
1 dl olivolja
2 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2 msk flytande honung
1 knippe rädisor, tunt skivade
gräslök, strimlad
babyspenat
Börja med att koka gulbetorna med skalet på i lättsaltat vatten tills de är nästan helt mjuka rakt igenom, ett litet tuggmotstånd är gott att ha kvar. Spola sedan i kallt vatten för att kyla ner. Skala betorna och skär i mindre tärningar, ca 2*2cm.
Blanda olja, senap, vinäger och honung i en skål och mixa med mixerstav till en tjock vinegrette. Smaka av med salt.
Strimla spetskålen och fänkålen och skölj noga i ett durkslag. Låt rinna av ordentligt och lägg sedan kålen i en bunke. Lägg i betorna och häll över vinegretten och blanda om ordentligt. Smaka av kålsalladen med salt och vitpeppar.
Skiva laxen i tunna skivor och lägg upp på en tallrik. Lägg lite av kål salladen på sidan om laxen och garnera sedan med skivade rädisor, strimlad gräslök och babyspenat.