Kocksnack

Lågtempad julskinka = Bästa julskinkan

Kategori: Julstök

Dagens tips för att få en riktigt saftig och mör julskinka är att tillaga den sous-vide, dvs i vacuumförpackning på låg värme under lång tid. På så sätt bevarar man alla smaker och köttsafter i skinkan och resultatet blir avsevärt bättre än att ugnsbaka på vanligt vis eftersom skinkan håller samma temperatur över hela skinkan.

Det är en väl beprövad och mycket bra metod för att tillaga kött av olika slag och används ofta i restaurangköken. Hur gör jag det hemma kanske du tänker, men det är inte så svårt som det låter. 
 
 
 
Köp en rimmad skinka.
Sätt ugnen på 65-70grader, varmluft om du har. Lägg in skinkan i ugnen med förpackningen kvar, du kan lägga den direkt på gallret eller på en plåt. Låt skinkan stå i ugnen i minst 10-12timmar, står den längre blir den bara mörare. Som tumregel kan man beräkna ca 3½ timme per kg vid 70graders ugnstemperatur. Det kan hända att förpackningen går sönder eller släpper i limfogarna, jag rekommenderar att ställa in en djup ugnsform under gallret så slipper ni skura hela ugnen om förpackningen går sönder. Det påverkar dock inte slutresultatet. 
 
Har du en egen vacuumförpackare? 
Då kan du trixa lite med smaksättning av skinkan genom att packa om den tillsammans med dina favoritkryddor. Skinkan på bilden har jag vaccat med lagerblad, kryddpeppar, nejlikor, ingefära och en skvätt av min egen vitvinsglögg. Recept på glöggen hittar du HÄR.
 
Självklart kan du använda vilka kryddor du vill, det är bara att låta fantasin flöda. Glöggen kan uteslutas eller bytas ut mot t.ex. vitt/rött vin, mörkt öl, svagdricka eller annan god dryck. 


Om du vill vara på den säkra sidan med innertemperaturen kan du sätta en liten bit självhäftande fönsterlist på ovansidan och trycka ner termometern genom, då bevaras vacuumet i förpackningen.

Låt skinkan svalna i förpackningen. Ta sedan bort nätet och svålen och griljera som vanligt. 
 
Se en video där jag förklarar och visar hur man gör; KLICKA HÄR
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lussekatter

Kategori: Bakverk

Bästa och saftigaste lussekatterna bakar du med mycket smör och kärlek. En kladdig deg är en bra deg, använd hellre lite extra mjöl vid utbakningen av katterna. Baka sedan av på hög värme hastigt och pensla med mjölk direkt när de kommer ut ur ugnen.

 

 

50g jäst
850g vetemjöl
115 g socker
1tsk salt
650g kall mjölk
200 g kallt smör
1 g saffran
1 cl ren sprit, (vodka/ljus rom)
1 ½ dl russin

Lägg saffranet i en liten skål och häll på spriten. Låt saffranet dra ett par minuter, då frigörs alla smaker ordentligt. 

Väg upp alla ingredienser i en bunke och kör igång degblandaren på låg hastighet. Låt degen gå i 18-20 minuter tills den är riktigt smidig. Precis mot slutet tar du i russinen och kör degen några varv på högre hastighet så att russinen blandas in ordentligt. 

Dela upp degen på två bitar och dela varje deg i 12 lika stora delar. Rulla ut till en lång och jämn degbit, som ett tjockt snöre och rulla sen in ändarna åt varsitt håll mot mitten. Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt. 

Har du tålamod så sätter du in plåtarna med bullar i kylen och låter dem jäsa äver natten, då blir de bara ännu godare. Annars följ nedan. 

Låt jäsa i rumstemperatur i ca 2 - 2½ timme. Baka av på 225 grader i 4-6 minuter beroende på storleken på bullarna. Pensla direkt med kall mjölk när bullarna kommer ut ur ugnen så får de en fin och blank yta.