Kocksnack

Grillad entrécôte på rödvinsreduktion

Kategori: Kött
bloglovin

Att tänka på när du köper en kniv

Kategori: Tips och rådDet som är viktigt att tänka på när man köper en kniv är att den ligger bra i handen. Det är i första hand ett verktyg som man arbetar mycket med i köket och därför är det viktigt att ha en kniv som passar ditt eget grepp. Vidare bör man också tänka över vad man ska använda kniven till. Är den till kött, grönsaker eller ska det vara en alltiallokniv. Vad man dock inte bör göra är att hänga upp sig på vilket märke kniven har, eller hur mycket den kostar, det är mindre viktigt. En bra kniv är en investering och kommer att hålla flera år vid rätt skötsel och användning.

En kniv ska kännas bra när du arbetar med den, det är nummer ett!  Om man är sugen på att köpa en Globalkniv kan det vara bra att känna till att dessa är svåra att underhålla, alltså skärpa med ett brynstål. Detta pga att de ska slipas i 19 graders vinkel, till skillnad från vanliga knivar som man sliper i 45 graders vinkel. Numera finns det dock speciella "knivslipare" som är anpassade för just Globalknivar. 

Tänk också på att enbart rengöra dina knivar i hett vatten, utan diskmedel och diskborste, dessa sliter båda på eggen. Diska helst inte dina knivar i diskmaskinen då detta också sliter på eggen och förkortar livslängden på din kniv.

Knivar kan du köpa hos bl.a.: Åhlens, Cervera, John Wall. Kom ihåg att prata med återförsäljaren och be om att få känna på kniven för att se hur den ligger i handen. 
 
Personligen anser jag att det finns tre knivar som bör finnas i var mans kök. Dessa är:

Skalkniv
Används för att t.ex. skala lök, tournera grönsaker.Grönsakskniv
Används för att skära till grönsaker.Kockkniv
Används till kött, fågel osv. samt för att skära grövre grönsaker, ex. rotfrukter
Brynstål
Ett brynstål är också ett måste för att du ska kunna skärpa dina knivar så att de håller sig vassa och funktionsdugliga mellan varje användning. Här finns två olika brynjen att välja på, porslinsbrynje eller stålbrynje. Fråga din återförsäljare så hjälper de dig att välja.Skärbräde
Ett bra skärbräde är också A och O. Ett rejält träblock är att föredra vare sig du hanterar kött, fisk eller grönsaker. Ska du däremot skära kyckling är ett plastbräde att rekommendera då kyckling är ett risklivsmedel och ev. smitta lätt kan fastna i en skåra i träbrädan och sprida sig till andra livsmedel. Det är också lättare att göra rent eftersom du även kan diska det med diskmedel vilket du inte bör göra med en träbräda. Detta sköljer man enbart med varmt vatten, skrubbar av och låter stå på högkant för att torka. Bra träblock finner du på t.ex. Cervera, Åhlens, John Wall. Tänk på att sköta om ditt bräde genom att regelbundet olja in det.bloglovin