Kocksnack

Inkokt lax med rimmad gurka/morot, syltad lök, primörer och gräslöksmajonnäs

Kategori: Fisk/skaldjur

 

 

Ingredienser

4 portioner

 
Inkokt lax
  • 800 g laxfilé i portionsbitar
  • 1 dl salt
  • 1 l kallt vatten
  • 1 st citron, skivad
Rimmad gurka/morot
  • 2 st morötter
  • 1 st gurka
  • 1 dl salt
  • 1 dl socker
  • 1 l vatten
Primörer
  • 1 knippe rädisor
  • 1 knippe grön sparris
  • 600 g sparrispotatis
  • rapsolja
Syltad rödlök
  • 2 st rödlökar
  • 1 dl ättika, 12%
  • 1 dl socker
  • 2 dl vatten
Gräslöksmajonnäs
  • 1 burk majonnäs
  • 1 kruka gräslök
  • ½ st citron
  • salt
 
Gör såhär
  1. Inkokt lax

    Sätt ugnen på 150 grader. Lägg laxen med skinnsidan uppåt i en ugnsform. Häll saltet i formen och slå över vattnet. Sätt in i ugnen på 150grader till innertemperatur 46grader eller ca. 15-20minuter. Ta ut och låt laxen svalna i lagen.
  2. Syltad lök

    Koka upp ättika, socker och vatten till lagen för löken. Tag från värmen och lägg i löken. Låt löken svalna i lagen (blir bäst om man gör löken dagen innan).
  3. Rimmad gurka/morot

    Skala morötterna. Dra sedan långa remsor av moroten med potatisskalaren och lägg i en bunke. Gör samma sak med gurkan. Strö över salt och socker och häll på vattnet. Ta gärna i ett gäng isbitar så blir grönsakerna ännu krispigare. Låt stå i lagen i 20 minuter. Häll av och torka lätt med papper innan servering.
  4. Primörer

    Kvarta rädisorna, behåll gärna lite av blasten för en rustik känsla. Dela sparrisen i lagom bitar och ringla över lite rapsolja, fräs hastigt i en het panna. Koka potatisen och låt den svalna något. Dela potatisen i mindre bitar och ringla över lite rapsolja samt flingsalt.
  5. Gräslöksmajonnäs

    Finhacka gräslöken och rör ihop den med majonnäsen och smaka av med citronsaft och salt.
Kommentera inlägget här: