Inkokt lax med rimmad gurka/morot, syltad lök, primörer och gräslöksmajonnäs
Kategori: Fisk/skaldjur
Ingredienser
4 portioner
Inkokt lax
- 800 g laxfilé i portionsbitar
- 1 dl salt
- 1 l kallt vatten
- 1 st citron, skivad
Rimmad gurka/morot
- 2 st morötter
- 1 st gurka
- 1 dl salt
- 1 dl socker
- 1 l vatten
Primörer
- 1 knippe rädisor
- 1 knippe grön sparris
- 600 g sparrispotatis
- rapsolja
Syltad rödlök
- 2 st rödlökar
- 1 dl ättika, 12%
- 1 dl socker
- 2 dl vatten
Gräslöksmajonnäs
- 1 burk majonnäs
- 1 kruka gräslök
- ½ st citron
- salt
Gör såhär
- Inkokt lax
Sätt ugnen på 150 grader. Lägg laxen med skinnsidan uppåt i en ugnsform. Häll saltet i formen och slå över vattnet. Sätt in i ugnen på 150grader till innertemperatur 46grader eller ca. 15-20minuter. Ta ut och låt laxen svalna i lagen. - Syltad lök
Koka upp ättika, socker och vatten till lagen för löken. Tag från värmen och lägg i löken. Låt löken svalna i lagen (blir bäst om man gör löken dagen innan). - Rimmad gurka/morot
Skala morötterna. Dra sedan långa remsor av moroten med potatisskalaren och lägg i en bunke. Gör samma sak med gurkan. Strö över salt och socker och häll på vattnet. Ta gärna i ett gäng isbitar så blir grönsakerna ännu krispigare. Låt stå i lagen i 20 minuter. Häll av och torka lätt med papper innan servering. - Primörer
Kvarta rädisorna, behåll gärna lite av blasten för en rustik känsla. Dela sparrisen i lagom bitar och ringla över lite rapsolja, fräs hastigt i en het panna. Koka potatisen och låt den svalna något. Dela potatisen i mindre bitar och ringla över lite rapsolja samt flingsalt. - Gräslöksmajonnäs
Finhacka gräslöken och rör ihop den med majonnäsen och smaka av med citronsaft och salt.