Kocksnack

Bouef Bourgignon

Kategori: Kött

  
 
4 portioner

2 gula lökar
2 morötter
1 palsternacka
50g smör
150g sidfläsk, rimmat
2 msk olivolja
1,5 kg nötkött (nötrulle, fransyska, högrev. Vilket som går bra)
10st champinjoner
20st syltlökar
4 lagerblad
2 liter vatten
5dl rödvin
0,5dl kalvfond, koncentrerad
salt
färsk timjan

Börja med att skala lök, morot & palsternacka. Skär sedan rotsakerna i lika stora tärningar/bitar. Ca 2*2cm. Kvarta champinjonerna.
Fortsätt sedan med att skära köttet i grytbitar, ca 3*3cm. Tärna sidfläsket. 
Hetta upp en stor gryta med en klick smör blandat med 2 msk olivolja. Bryn sedan rotfrukterna lätt i några minuter. Häll upp dem i en skål och ställ åt sidan så länge.

Sätt tillbaka kastrullen på plattan och hetta upp den igen. Ta i en klick smör och lite olja och bryn sedan köttet, lite i taget. Bryn också sidfläsket & champinjonerna. 

När du har brynt allt kött, fläsk och svamp tar du i rotsakerna igen. Lägg också i lagerblad och tillsätt vin, fond och vatten. Ta i 1 msk salt. Låt puttra på medelvärme i 1½-2 timmar (tills köttet blivit mört). Fiska upp lagerbladen och ta i syltlökarna.

Smaka av för att se ifall det behövs mer salt. Tillsätt några timjanblad. Servera sedan grytan med pressad potatis eller ris.
 
 

KOMMENTARER:

Kommentera inlägget här: