Kocksnack

Blåbärsmoussetårta med färska hallon, vaniljkräm och maräng

Kategori: Bakverk, Desserter


 

10 bitar
Tårtbotten
  • 3 st ägg
  • 4 ½ dl strösocker
  • 150 g smält smör
  • 2 ½ dl mjölk
  • 4 ½ dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
Vaniljkräm
  • 3,5 dl vispgrädde
  • ½ dl strösocker
  • 5 st äggulor
  • 1 st vaniljstång
  • 2 msk maizena
  • 30 g smör
Blåbärsmousse
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 dl blåbärssylt
Garnityr
  • 2 askar färska blåbär
  • 2 askar färska hallon
  • 1 kruka mynta
  • 10 st maränger
  • lakritspulver
 
TÅRTBOTTEN
Vispa ihop ägg och socker pösigt. Ta i resterande ingredienser och vipsa ihop. Klä in en springform i bakplåtspapper, både botten och kanter och smöra pappret. Häll smeten i formen och baka av på 175 grader i 35-40 minuter. Ta ut och låt svalna.

VANILJKRÄM
Rör ihop vispgrädde, strösocker, äggulor och maizena. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljen. Lägg ner vaniljen och stången i kastrullen och koka upp under omrörning tills vaniljkrämen tjocknar. Krämen får aldrig koka utan ska sjuda under hela tillagningen. Tag från värmen när du har uppnått önskad konsistens, ta ur vaniljstången. Vispa ner smöret på slutet och kyl ner krämen.

BLÅBÄRSSYLT 
Vispa grädden luftig och blanda ner blåbärssylten till en fast mousse.

MONTERING
Dela botten i tre delar. Lägg en av bottnarna på ett fat och bred ut vaniljkräm och fördela ut en av askarna med blåbär ovanpå vaniljkrämen. Lägg på en till botten och täck med lite av blåbärsmoussen. Fördela ut en av askarna med hallon över moussen och täck med den sista botten.

Toppa med resten av moussen och stryk upp tårtan så att den blir jämn och fin. Garnera med blåbär, hallon och mynta. Krossa några av marängerna strö över ena sidan på tårtan. Strö över lite lakritspulver över bären och marängerna.

KOMMENTARER:

Kommentera inlägget här: