Härligt knäckig rabarberpaj med hemkokt vaniljsås
Pajdeg:
100 gram smör
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 ekologisk äggula
10 st rabarber
½ dl mörkt muscovadosocker
1 tsk kardemumma
Smulor:
200 gram smör
200 gram råsocker
250 gram vetemjöl
2 tsk kardemumma
Vaniljsås:
5 dl vispgrädde
5 äggulor
1 dl strösocker
1 tsk vanilj (Bourbon vaniljpulver, liten glasburk 10 gram) eller 1 urskrapad vaniljstång
maizena
Arbeta ihop alla ingredienser till pajdegen till en smidig deg. Tryck ut den i botten på pajform, ca 20 cm i diameter och baka av på 175 grader i 8 minuter.
Skiva rabarbern i mindre bitar, spara 1 rabarber som du skär stänger av till garnering. Blanda upp rabarbern med muscovadosocker & kardemumma.
Arbeta försiktigt ihop ingredienserna till smulorna. Smöret ska bara precis gå in i degen så att den blir riktigt smulig. Fördela ut smulorna över bären, gör den lite högre in mot mitten och lite tunnare ut mot kanterna. Den kommer att sjunka i ugnen och bli jämn och fin. Garnera med rabarberstavarna så att du får ett fint mönster, tryck ner dem lite lätt i smulorna.
Sätt in i ugnen på 150 grader i 45-60 minuter.
Vaniljsås
Vispa ihop grädde, äggulor, socker och vanilj i en kastrull. Koka upp under omrörning. Rör ut 1 msk maizena i lite vatten och vispa ner lite i taget tills såsen får önskad konsistens. Kyl ner och servera till den ljumna pajen.