Kocksnack

Lyckas med oxfilé

Kategori: Kött, Tips och råd

 
 
 
Ta fram köttet i god tid innan och låt det rumstempereras. Putsa bort alla hinnor. Gnid in rikligt med salt och peppar. Vik in den tunna biten i änden och bind upp den med steksnöre så att oxfilén håller ungefär samma storlek över hela. 

Bryn runt om i panna med smör och helstek i ugn på 100-125grader tills innertemp är: 
42 för bleu - endast brynt yta, rå kärna
50 för rare - Brynt yta, röd kärna
54-56 för medium - Brynt yta, rosa rakt igenom
60 för medium well - Brynt yta, endast lätt rosa i mitten
68 för well done 

Om du vill steka i tunnare skivor räcker det med någon minut på varje sida för medium. En bra tumregel när man steker kött i portionsbitar är att känna med fingrarna vilken stekgrad köttet har. 
Om det känns som
...när du trycker mot din kind = Blodig
...mot din nästipp = Medium
...mot din panna = Genomstekt

Vid ugnstemperatur på 100-125 grader så stiger inte temperaturen på köttet mer än någon enstaka grad efter att man tagit ut det ur ugnen. Man kan därför låta sitt kött gå till nästan exakt kärntemperatur och låta det vila i minst 20 minuter under folie innan man skär upp det.
 
Recepttips med oxfilé hittar du här nedan:
 
Helstekt oxfilé med rotsellerigratäng, rödvinssås och ugnsbakad tomat
 
 
På snuttarna från oxfilén kan du göra en härlig pasta som passar fint på nyårsdagen
 
Kommentera inlägget här: