Kocksnack

Hallon- och basilikamoussetårta

Kategori: Bakverk, Desserter

 
 
Tårtbotten:
3 ägg
4 ½ dl strösocker
150 g smält smör
2 1/4 dl mjölk
4 ½ dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
 
Vispa ihop ägg och socker pösigt. Ta i resterande ingredienser och vipsa ihop. 
Klä in en springform i bakplåtspapper, både botten och kanter och smöra pappret.
Häll smeten i formen och baka av på 175 grader i 35-40 minuter. Ta ut och låt svalna. 
 
Hallon- och basilikamousse:

1 L färska hallon (eller 500 g frysta, tinade)

1 dl strösocker

10 basilikablad
4 gelatinblad

5 dl vispgrädde

2 msk strösocker


 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Ta fram grädden och låt den rumstempereras.

Mixa hallon, basilika och 1 dl socker med stavmixer och passera purén genom en finmaskig sil. Släng kärnorna.
 
Koka upp 1 dl av purén i en kastrull och ta i gelatinbladen och rör om tills dem smält. Häll tillbaka den varma purén i den kalla och blanda väl. Vispa grädden luftig med resten av sockret, försök få ungefär samma konsistens på grädden som på purén så blandar den sig bättre. När hallonpurén har svalnat av så vänder du försiktigt ner den i grädden med en slickepott så att den håller sig luftig. Låt moussen sätta sig i kylen i 3-4 timmar.
 
Montering:
1 dl ekologisk apelsinjuice
5 dl färska hallon
basilika
 
Dela tårtbotten i tre delar och lägg botten upp och ner på ett tårtfat (så att du får den bakade sidan uppåt), stänk över lite av juicen. Stryk upp botten med hallonmousse, lägg på nästa lager, på med juice och mer mousse. Lägg på översta tårtbotten upp och ner (så att den bakade sidan hamnar neråt) och stryk upp med lättvispad grädde. Garnera tårtan med färska hallon och basilika. 
 
Tips: Om du vill att tårtan ska få en mer vuxen smak (och bara serveras till vuxna) är det gott att istället för apelsinjuice använda midori eller annan fruktlikör för att dränka in bottnarna. 
 
 


bloglovin

KOMMENTARER:

Kommentera inlägget här: