Kocksnack

Vad gör man med julskinkan efter jul?

Kategori: Tips och råd

Julen är avklarad för det här året och med det också årets sista stora mathögtid. Det är säkert fler än jag som har kvar rester från julbordet och framförallt julskinkan brukar det kunna bli en del kvar av hos många. Vad gör man egentligen med den överblivna skinkan när man tröttnat på skinkmackor? 
Häng med nedan så bjuder jag på ett par tips. 
 
 
Det första alternativet som nog är bland det mest självklara är förstås en hederlig pytt i panna.
Tärna skinkan fint, tärna ett par gula lökar och tärna även ett gäng kalla kokta potatisar. Fräs upp lök och potatis i rikligt med smör och ge det en fin färg. Ta i skinkan mot slutet och låt den precis bli varm, smaka av med salt och vitpeppar och strö över strimlad persilja på slutet. Servera med rå äggula eller ett stekt ägg till. Senapscreme är också gott till. (creme fraiche, honung, dijonsenap, salt) 
 
 
 
Alternativ två är att göra en bechamelsås som du tar i tärnad skinka och en god lagrad ost i och serverar med pasta, det är både snabbt och enkelt fixat. 
En bechamelsås gör du såhär:
25g smör
2-3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
salt + vitpeppar
 
Smält smöret i en kastrull och ta den från värmen. Vispa ner mjölet så du får en tjock smet (kallas även roux). Ta i lite av mjölken och vispa så att mjölblandningen löser upp sig och sätt tillbaka på värmen. Ta i resten av mjölken och låt såsen koka upp. Låt den sedan puttra på medelhög värme i minst 10 minuter så att mjölsmaken avtar. Smaka sedan av med salt och vitpeppar. Lite finriven muskot är också gott i. Avsluta såsen med skinkan och riven lagrad ost. Vill man går det även alldeles utmärkt att ta i gröna ärtor eller andra favoriter bland grönsaker. 
 
 
Mitt tredje tips är att skära skinkan i centimetertjocka skivor. Dessa bräcker du sedan (steker) i smör så de får en fin, lite krispig yta och serverar med senapsstuvad potatis och nykokta eller inlagda rödbetor. 
 
Stuvad potatis fixar du enkelt genom att använda grunden på bechamelsåsen ovan och ta i tärnad potatis och en klick dijonsenap efter smak och tycke. Finhackad gräslök eller persilja ger stuvningen en fin färgklick. 
 
 
Tips nummer fyra är att göra en riktigt god tomatsås som du antingen serverar som den är till ris eller pasta med skivad skinka vid sidan om eller så tar du i tärnad skinka i såsen. Toppa med riven parmesan. 
Mitt recept på tomatsås hittar du HÄR ----> Tomatsås
 
 
Nummer fem är att tillaga läckra ostgratinerade tortillas med bitar av skinka tillsammans med tomat, spiskummin och oregano. Receptet på detta finner du här, byt ut kycklingen i receptet mot skinka ----> Tortillas
 
 
 
Det sjätte tipset är att göra en gratäng. Skiva skinkan och lägg den i botten på en ugnsform. Toppa med strimlad lök, bladspenat, skivad tomat och skivad mozzarella. Rör ihop 300g philadelphiaost med 4 dl creme fraiche, smaka av med salt och strimlad färsk basilika. Häll över skinkan i formen och sätt in i ugnen på 175 grader i 25-30 minuter. Servera med ris eller bulgur. 
 
 
Tips nummer sju är en riktigt god lasagne gjorde på skinka, zucchini, emmentalerost, färsk pasta och tomatsås.
Receptet i sin helhet hittar du här ----> Lasagne Delizie
 
Det åttonde och sista tipset är helt sonika att tärna upp en del av skinkan och frysa in i lagom mängd. Perfekt att ha färdigtärnad skinka i frysen till dagar då middagslagningen behöver gå lite fortare. Skinkan passar även utmärkt som topping på hembakad pizza, se recept här ---> Pizza 
 
 
Hoppas dessa tips hjälper dig att ta hand om din överblivna skinka, det är så synd, onödigt och dyrt att slänga mat. 
 
 

KOMMENTARER:

  • Rune Edin säger:
    2014-12-27 | 22:00:36
    Bloggadress: http://runematomanen.blogspot.se/

    Många bra tips - att göra en panerad ostfylld schnizel av skinkan funkar oxå utmärkt
    MvH Rune

    Svar: Tack Rune! Ja, det fungerar utmärkt och är riktigt gott dessutom :) Det kan jag varmt rekommendera alla läsare att prova också.

    // Micke -www.kocksnack.se
    Michael Hoffman

  • leavanny.blogg.se säger:
    2014-12-28 | 14:27:51
    Bloggadress: http://leavanny.blogg.se/

    Gott!

Kommentera inlägget här: