Kocksnack

Fisksoppa med saffran och citrusaioli

Kategori: Fisk/skaldjur, Soppa

En fantastiskt god och värmande soppa råder bot både på kylan och hungern i vintermörkret, här med lax, torsk, saffran och räkor. 

 

Här kan du använda vilken fisk du vill som är fast i köttet, fråga fiskhandlaren om du är osäker, i det här receptet har jag använt mig av lax och torsk.

Min fisksoppa blev utsedd till Sveriges bästa 2012 i soppduellen.

4 personer
60 minuter

50g smör
1 st gul lök
1 st morot
1 knivsudd cayennepeppar
1 msk tomatpuré
0,5 g saffran
1 kapsyl vodka
3 dl vitt vin
8 dl vatten
2 burkar passerade tomater (MUTTI)
1 st fänkål
300 g lax
300 g torsk
3 hg färska räkor
färsk dill
Salt och vitpeppar


Citrusaioli:
3 ägg
1½ dl rapsolja
1 citron
1 vitlöksklyfta
salt


Lägg saffranet i en liten skål och häll på en kapsyl ren vodka (gör att saffranssmaken tränger fram) 
Smält smöret i en kastrull men låt det inte få färg. Ta i grönsakerna just när skummet från smöret lagt sig. Sänk värmen något och låt grönsakerna fräsa några minuter tills de mjuknar något. 
Ta i saffran och tomatpurén, rör runt och låt tomatpurén rostas lätt under omrörning. (ca. 30sek) Slå i vinet.
Nu tar du i de krossade tomaterna och vattnet. Låt koka på medelvärme tills grönsakerna är mjuka rakt igenom.

Medan buljongen puttrar på spisen är det hög tid att ta itu med fisken.
Dela laxen och torskryggen på hälften på långsidan. Skär sedan i lagom kuber och lägg åt sidan på en tallrik.
Skala sedan räkorna.

När grönsakerna kokat mjuka tar du fram mixerstaven och mixar buljongen helt slät. Skär bort "fingrarna" på fänkålen och strimla den. Ta i fänkålen i soppan och låt puttra med tills de mjuknar. Smaka av med salt och vitpeppar.

Tillsätt fisken och sjud tills fisken är genomkokt. Ta fram tallrikar och lägg ett par räkor i botten på varje tallrik.
Skeda upp soppan runt om, se till att få upp några fiskbitar till varje portion.
Ringla citrusaiolin över grytan och garnera med en dillkvist
Servera och njut!

(vill du göra soppan ännu matigare serverar du den med kokt potatis till) 

Citrusaioli:
Separera äggulan från äggvitan. Lägg gulan i en bunke.
Ställ bunken på en fuktig disktrasa så glider den inte iväg när du vispar aiolin.
Häll upp oljan i ett glas eller litermått.
Vispa äggulorna (lättast med elvisp) och tillsätt oljan, lite i taget. Droppe för droppe i början och mer efterhand så riskerar du inte att aiolin skär sig. 
När aiolin tjocknat pressar du ner saften från ½ citron, finriver vitlöken och tillsätter en nypa salt. Vispa lite till.
Smaka av.
Kommentera inlägget här: