Kocksnack

Paj med fetaost, soltorkade tomater och rödlök

Kategori: Husman

Paj, en något bortglömd kategori bland maträtter men ack så gott. Det är också en perfekt maträtt för att ta hand om antingen rester eller snuttar av grönsaker, ost eller annat som blivit över från ett annat tillfälle. Det är både synd och dyrt att slänga mat och mycket trevligare att göra en paj av allting istället. 
 
 
 
150g smör, kallt och tärnat
5 dl vetemjöl
0.75 dl kallt vatten
1 rödlök, strimlad
300g fetaost
10 soltorkade tomater, strimlade
6 körsbärstomater, halverade
4 ekologiska ägg
3 dl vispgrädde
oregano
1 tsk salt
vitpeppar
 
Kör smör och vetemjöl till smulor i en matberedare med kniv. Tillsätt vattnet lite i taget och kör tills degen börjar gå ihop, precis när degen börjar binda stänger du av. Ta upp degen på mjölat bord och arbeta ihop den tills den blir smidig. Täck med plastfilm och låt vila i kylen i 30 minuter. Tryck sedan ut degen i en pajform, ca 24cm i diameter. 
 
Lägg i rödlöken, de strimlade soltorkade tomaterna och smula över fetaosten. Fördela ut körsbärstomaterna ovanpå fetaosten. Vispa ihop äggen med grädden och oreganon, smaka upp med salt och vitpeppar. Tänk på att även fetaosten är salt så ta det varsamt med saltet. Häll äggstanningen över fetaosten. 
 
Sätt in pajen på 175 grader mitt i ugnen och låt den baka ca 25-30 minuter eller tills den satt sig och fått fin färg.
 
Kommentera inlägget här: