Kocksnack

Citron- & blåbärssemla

Kategori: Bakverk, Desserter

Nu är det semmeltider igen och här kommer ett litet recept för alla som inte är så förtjusta i mandelmassa eller bara vill ha lite variation.

 
50g jäst
850g vetemjöl
1 dl socker
1tsk salt
5 dl kall mjölk
150g kallt smör
2 tsk kardemumma

Lägg alla ingredienser i degblandaren och kör igång på låg hastighet. Låt degen gå i 18-20 minuter tills den är riktigt smidig.

Ta upp på mjölat bakbord och baka ut den som små frallor. Lägg på plåt med bakpapper och låt jäsa i rumstemperatur i 2½ timme. Baka av på 250grader ca5-6minuter.

När bullarna svalnat skär du av toppen och spritsar i din favoritfyllning i mitten på bullen. Mandelmassa, sylt, vaniljkräm, lemon curd, chokladpudding är några förslag på fyllningar, välj den du tycker är godast. 

Vispa 4dl grädde lagom hårt och blanda ner blåbärssylt efter smak. Fyll en spritspåse med stjärntyll i. Spritsa grädden runtom fyllningen och bygg upp semlan på höjden. Sätt på locket och pudra rikligt med florsocker eller lingonpulver.

Lemon curd:

2 citroner
1.5 dl strösocker
50 g smör
1 msk maizena
2 ägg + 2 äggulor
 
Riv skalet från citronen i en kastrull och pressa i saften från citronerna. Ta i socker och smör och låt koka upp och sila sedan bort skalet. Blanda ut maizena i lite vatten och häll i blandningen under vispning. Vispa upp gulor och ägg lätt och ta ner i vätskan. Koka upp igen på svag värme under konstant omrörning och låt sjuda tills krämen har tjocknat. Häll upp i ren skål och låt svalna.
Kommentera inlägget här: