Kocksnack

Högrevsburgare med ölstekt lök, äppelträrökt bacon och två sorters ost

Kategori: Kött

Aldrig förr har vi väl varit så förtjusta i hamburgare i vårt avlånga land som vi är idag. Lyxa till det med en grymt god sådan till lunch med härlig sötma från ölstekt lök, sältan från äppelträrökt bacon och cheddar & mozzarella. Slår vilken hamburgerrestaurang som helst på fingrarna.
 
 
45 minuter
4 port.
  • 3 st gula lökar, skivade
  • 75 g smör          
  • 33 cl mörkt öl, gärna ale               
  • 1 nypa salt         
  • 8 skivor bacon, äppelträrökt                  
  • 800g grovmalen högrevsfärs               
  • salt & svartpeppar                                         
  • 4 skivor buffelmozzarella                   
  • 4 skivor farmhouse cheddar (eller annan ost)               
  • 4 st salladsblad              
  • 4 st tomat
  • 4 st hamburgerbröd

Bryn smöret lätt i en vid kastrull. Ta i löken och låt den fräsa ett par minuter tills den mjuknar något och får lite färg. Ta i ölet i kastrullen och sänk värmen något. Låt sedan ölet koka in i löken tills det blir karamelliserat. Smaka av med en nypa salt.

Se en video på hur jag gör HÄR.

Stek baconet krispigt i en stekpanna och låt rinna av på ett hushållspapper. Spara fettet i pannan tills du ska steka hamburgarna så får de lite extra baconsmak.

Forma högrevsfärsen i fyra stycken bollar. Hetta upp stekpannan igen med baconfettet och en liten klick smör. När smöret är gyllene lägger du ner bollarna i stekpannan och trycker till dem med en stekspade till lagom burgarstorlek. Salta och peppra burgarna och stek 1½ minut på varje sida (för medium). Vill du ha genomstekt hamburgare steker du någon minut till på varje sida. Lägg på mozzarella och cheddarost, slå i en skvätt öl eller vatten i pannan och täck med folie i ca 30 sekunder, då hinner osten smälta ut lite.

Rosta hamburgerbröden, lägg på ett salladsblad, tomat och en burgare och toppa med ölstekt lök och bacon.

Kommentera inlägget här: