Kocksnack

Nori maki-rulle med citrongräs/ingefäramarinerade grönsaker, salmalax, sesammarinerad savoykål och wakamesallad

Kategori: Asiatiskt

 
 
 
4-6 personer
 
1 pkt Nori-ark
800g salmalax, skuren på längden i ca. 10*1½ cm långa skivor
1 tub wasabi
400g wakamesallad (kan köpas i fiskdisken i din matbutik, ibland även fryst)
1 pkt sugarsnaps
 
Savoykål
1 huvud savoykål
 
Bryt loss så många blad som antal gäster och koka upp en stor kastrull med vatten som du saltar lätt. Lägg ner bladen i vattnet och låt dem sjuda ett par minuter tills de mjuknar lätt. Ta upp bladen och spola dem i kallt vatten. Vik in kanterna på savoykålen så du får en rektangulär kål och lägg sedan på tallrik. Ringla över lite sesamolja. Lägg sedan rullarna ovanpå kålen. 
 
Marinerade grönsaker
2 morötter, rivna grovt
1 gul paprika, strimlad
½ purjolök, strimlad i ca 5 cm strimlor
1 fänkål, tunt strimlad
1 röd chili, finhackad
1 msk sesamolja
1 msk kikkoman soya
2 lime, rivet skal + saft
1 stjälk citrongräs, finhackat
5 cm ingefära, riven
 
Blanda samman alla ingredienser och smaka av med sesamolja, soya, lime och en gnutta salt. 
 
Nori-rullar
Lägg ett Nori-ark på en skärbräda med den sträva sidan uppåt och kortsidan mot dig. Ta lite av grönsakerna och lägg dem i nederkant på arket och lägg på två bitar lax. Stryk på lite wasabi på laxen och rulla ihop Nori-arket nästan hela vägen upp. Blöt fingrarna och stryk sista delen på arket med vatten och rulla ihop så fäster arket bra. 
Låt vila en minut och skär sedan upp försiktigt med en riktigt vass kniv. Lägg upp rullarna på kålen och strö över lite svarta sesamfrön. Garnera med wakamesallad, wasabi, sugarsnaps och lite strimlad chili. 
 
 
 
Kommentera inlägget här: