Kocksnack

Råraka med löjrom

Kategori: Fisk/skaldjur, Förrätter

En klassiker bland förrätter i vårt avlånga land som smakar utsökt i de allra flesta gommar. Använd gärna vår goda, fina svenska löjrom från t.ex. Kalix eller Vänern om du vill lyxa till det lite extra. Vill du lägga lite mindre pengar på rommen kan du köpa den amerikanska löjrommen men tänk på att den ofta inte är lika fast som den svenska. Då mår den bra av att få "hänga av sig" i en finmaskig sil i 10-15 minuter. 
 
 
 
6 pers. 
 
Råraka
6 potatisar
salt
peppar
75 g smör

1 rödlök
2 dl creme fraiche
250 g löjrom
dill
 
Riv potatisen grovt och lägg den i kallt vatten i en bunke. Låt den ligga i vattnet 5-10 minuter så att lite av stärkelsen dras ur potatisen. Häll av vattnet och krama ur potatisen ordentligt. Hetta upp en stekpanna med smör och låt det bli gyllene innan du fördelar ut potatisen i små högar, 3-4 åt gången. Platta ut potatishögarna till rårakor och krydda med salt och vitpeppar och låt dem steka på medelvärme. Vänd rårakorna när de är härligt gyllene och krispiga i kanterna. 
 
Finhacka rödlöken och vispa creme fraichen så att den blir riktigt fast. 
Garnera varje råraka med en generös klick löjrom, hackad rödlök och creme fraiche. 
 
Kommentera inlägget här: