Kocksnack

Koka vaniljkräm (Creme Anglaise)

Kategori: Bakverk, Desserter

Att koka sin egen vaniljkräm låter mer avancerat än vad det egentligen är. Det är inte speciellt komplicerat och tar inte nämnvärt mycket längre tid än att röra ihop en färdig pulvermix, men ack så mycket godare det blir. Dessutom är det roligt att kunna säga att man gjort den helt själv från grunden när gästerna berömmer den goda smaken. Använd gärna ekologiska ingredienser
 
 
 
Till ca. 5 dl vaniljkräm behöver du:
3,5 dl vispgrädde
½ dl rårörsocker
5 äggulor
1 vaniljstång
2 msk maizena
30 gram smör
 
Rör ihop vispgrädde, strösocker, äggulor och maizena. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljen. Lägg ner vaniljen och stången i kastrullen och koka upp under omrörning tills vaniljkrämen tjocknar. Krämen får aldrig koka utan ska sjuda under hela tillagningen. Tag från värmen när du har uppnått önskad konsistens, ta ur vaniljstången. 
Vispa ner smöret på slutet och kyl ner krämen. Den håller 2-3 dagar i kylskåp om du inte lyckas äta upp den med en gång, förvara i tätslutande glasburk. 
 
 
 
Kommentera inlägget här: