Kocksnack

Vegetarisk smörgåstårta med hummus och fetaostkräm

Kategori: Smörgåstårtor

Som vegetarian är det inte alltid lätt att hitta en vegetarisk smörgåstårta ute i affärerna men misströsta ej. Det är inte alltför jobbigt att göra själv även om det kräver lite tid och arbete. Denna smörgåstårta passar den som är vegetarian men som äter mjölkprodukter, dvs. en laktovegetarian. Var noga dock när du köper osten att den inte innehåller animaliskt löpe, deklareras ofta som enbart löpe på innehållsförteckningen. Står det istället vegetabilisk löpe eller ystenzym går det bra.
 
 
 
Receptet på botten räcker till en fyrkantig tårta på ca 10-12 bitar. Vill du göra en rektangulär som på bilden för ca 25 personer behöver du två bottnar. Fyllningarna är beräknade för en smörgåstårta i storlek 25 bitar, gör du en mindre så halvera mängden i receptet nedan.
 
Smörgåstårtbotten:
50g jäst
850g vetemjöl 

20g salt
1/2 dl rapsolja 
5dl ljummet vatten

Kör allt i degblandaren i 15 minuter. Du behöver inte lösa upp jäst i vätska osv utan kör allt samtidigt.
Ta upp degen och tryck ut på bakpapper på plåt eller långpanna. Låt jäsa 2 timmar i rumstemp. Baka av på 200 grader 20-25min. Låt svalna helt och skär sedan bottnarna.

 
 
Hummus
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 kg kokta kikärter
1 tsk spiskummin
4 msk pressad citron
2 dl olivolja
2 msk tahini (kan uteslutas) 
salt/peppar

Mixa allting slätt i en matberedare. 
 
Fetaostkräm
5 dl creme fraiche
300g fetaost
1 citron
vitpeppar
 
Smula fetaosten i en bunke och ta i creme fraiche. Riv ner skalet från citronen och pressa i saften. 
Vispa till en luftig fetaostkräm. 
 
Montering
Lägg understa delen av botten med undersidan uppåt på en bricka eller ugnsplåt. Då blir den lite hårdare undersidan också saftig och smörgåstårtan blir lättare att skära. Lägg på ett lager fetaostkräm och sedan en botten till. Ta nu ett lager hummus och snåla inte på fyllningen. Sedan en botten till och ett sista lager med fetaostkräm. 
Lägg på den sista delen av smörgåstårtbottnarna med skorpsidan neråt. Blöt upp ett bakplåtspapper ordentligt och lägg ovanpå smörgåstårtan. Plasta in den och sätt in i kylen över natten så att tårtan får sätta sig ordentligt och dra åt sig av alla smakerna. 
 
Dag två
Vispa upp 4 dl creme fraiche så den blir riktigt luftig. Stryk upp smörgåstårtan med creme fraiche så att alla kanter och ovansidan är täckta. Garnera sedan med valfria garnityr. 
 
På min smörgåstårta på bilden har jag använt:
Goudaost rullad i paprikapulver
Brieost
Körsbärstomat
Kalamataoliver
Kidneybönor
Soltorkade tomater, strimlade
Plocksallad
Ekbladssallad
 
 
 
 
 
 

KOMMENTARER:

  • Nicolina Dreamy säger:
    2014-10-22 | 20:06:18
    Bloggadress: http://nicolinadreamy.blogg.se

    super intressant recept, och jag som inte ens gillar smörgåstårta i vanliga fall tycker detta känns lockande..synd bara att den inte är gluten & mjölkfri också då hade den fått ännu mer plus :)

    Svar: Tack Nicolina! Det går hyfsat lätt att göra denna både gluten och mjölkfri :) Byt ut vetemjöl mot finax glutenfria mjölmix och creme fraiche mot havre eller soyafraiche. Fetaosten kan bytas mot tofu så slipper man både gluten och mjölk :)
    Michael Hoffman

  • Nicolina Dreamy säger:
    2014-10-22 | 20:40:36
    Bloggadress: http://nicolinadreamy.blogg.se

    Tack för tipset! ska definit testat framöver :)

Kommentera inlägget här: