Kocksnack

Koka egen saft

Kategori: Husman, Sylt, saft och mos, Tips och råd

Att koka egen saft är väldigt enkelt och kräver inte speciellt mycket jobb. Dessutom blir det både nyttigare, godare och mer hälsosamt att koka sin egen saft jämfört med att köpa saft som ofta innehåller någon typ av tillsats. Saft kan du koka på alla typer av bär och frukter och det går även bra att kombinera olika smaker för variationens skull. Det bästa med hemkokt saft är att när du väl har smakat ett glas kommer du aldrig vilja köpa färdig saft igen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
2 liter ekologiska bär
6 dl vatten
 
Koka upp bär och vatten i en kastrull. Låt koka 10-15 minuter på medelhög värme och mosa bären med en sked eller hålslev. Häll bären i en saftduk och låt rinna av i en annan kastrull i ca 30 minuter.
Diska ur den första kastrullen. Mät upp saften som har runnit av och tillsätt 6 dl ekologiskt socker per liter saft. 
Ge ett uppkok och låt koka ett par minuter tills sockret har löst upp sig. Var noga med att skumma av saften ordentligt. Häll upp den varma saften på absolut rena glasflaskor och sätt på korken. Då bildas ett vaccum i flaskan.
 


bloglovin
Förvara mörkt och svalt. Vill man kan man även frysa in saften, annars håller den minst ett par månader i skafferiet och längre ändå i kylen.
 
 
Jordgubb-mynta-citronsaft
 
2 liter ekologiska jordgubbar
6 dl vatten
1 ekologisk citron
2 kvistar mynta med blad
 

Följ receptet ovan men när du ska hälla av bären i saftduken så lägger du två stora kvistar med mynta i kastrullen som saften ska rinna ner i. Hyvla också av skalet från en tvättad ekologisk citron (tunna strimlor utan det vita) och pressa i saften från hela citronen. När du häller tillbaka saften i andra kastrullen silar du bort mynta och citronskal. 
 
 
 
 

KOMMENTARER:

  • Paulina Suonvieri säger:
    2014-10-01 | 20:16:05
    Bloggadress: http://hundredkitchenstories.blogg.se/

    Betydligt godare, bättre och nyttigare med egen saft. Gillas! Jag har gjort det tidigare, men dumt att jag inte gör det oftare :)



    //hundredkitchenstories.blogg.se

Kommentera inlägget här: