Kocksnack

Lussekatter

Kategori: Bakverk, Julstök

 

50g jäst
850g vetemjöl
85g socker
1tsk salt
5 dl kall mjölk
150g kallt smör
1 g saffran
1 cl ren sprit, (vodka/ljus rom)
1 ½ dl russin

Lägg saffranet i en liten skål och häll på spriten. Låt saffranet dra ett par minuter, då frigörs alla smaker ordentligt. 

Väg upp alla ingredienser i en bunke och kör igång degblandaren på låg hastighet. Låt degen gå i 18-20 minuter tills den är riktigt smidig. Precis mot slutet tar du i russinen och kör degen några varv på högre hastighet så att russinen blandas in ordentligt. 

Dela upp degen på två bitar och dela varje deg i 12 lika stora delar. Rulla ut till en lång och jämn degbit, som ett tjockt snöre och rulla sen in ändarna åt varsitt håll mot mitten. Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt. 

Har du tålamod så sätter du in plåtarna med bullar i kylen och låter dem jäsa äver natten, då blir de bara ännu godare. Annars följ nedan. 

Låt jäsa i rumstemperatur i ca 2 - 2½ timme. Baka av på 225 grader i 4-6 minuter beroende på storleken på bullarna. Pensla direkt med mjölk när bullarna kommer ut ur ugnen så får de en fin och blank yta.

KOMMENTARER:

  • Weronica Erlingsson säger:
    2014-12-13 | 22:34:01

    Du har fått en nytt fans...Skinka, glögg å lussebullar...Så nöjd med det hela...Lussebullarna är precis lika saftiga när man tar ut dom ur frysen som när dom var nya...Skönt man slipper flera olika jäsnings perioder.
    Jag kommer fortsätta följa Dig...Gläder mig redan till något läckert till nyår..Weronica

    Svar: Vad glad jag blir av att läsa detta Weronica! Tusen tack, kul att jag kan bidra med inspiration! Varmt välkommen åter, jag lägger upp lite nyårstips inom kort! :D
    Ha det fint!
    // Micke - www.kocksnack.se
    Michael Hoffman

Kommentera inlägget här: