Kocksnack

Tomatsås

Kategori: Såser, Tillbehör

Tomatsås, en av våra fem grundsåser som det säkert finns lika många recept på som det finns individer runtom i världen. Denna klassiska sås finns i miljoner utföranden och kan varieras i all oändlighet. Här är en av mina varianter på tomatsås som passar utmärkt att servera precis som den är till nykokt pasta såväl som till köttbullarna.
 
 
 
 
 
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackad
8 tomater, tärnade
8 st soltorkade körsbärstomater
½ dl tomatpuré
1 msk rödvinsvinäger
2 msk kycklingfond
1 msk vetemjöl
3 dl vatten
1 msk socker
1 knivsudd cayennepeppar
salt
svartpeppar
 
Hetta upp en kastrull eller panna med höga kanter med lite olivolja. 
Fräs löken och vitlöken utan att de tar färg och ta sedan i tomatpurén och låt den rostas en kort stund. Ta sedan i tomaterna, vinäger och kycklingfonden. Låt fräsa ett par minuter och strö sedan över vetemjölet. Häll i vattnet, rör om och ge såsen ett uppkok. Smaka av med socker, cayenne, salt och svartpeppar. Låt såsen koka tills den tjocknat och mixa den sedan om du vill ha en slät tomatsås.  
Kommentera inlägget här: