Kocksnack

Träkolsgrillad lättrimmad laxfilé med chili, citron och koriander samt potatissallad med tomat, sockerärta och rödlök

Kategori: Fisk/skaldjur

 

1 kg hel laxfilé med skinn

Lag för rimning:

1 liter kallt vatten
1 dl salt


Sås:
2,5 dl yoghurt
skalet 0,5 citron
1/3 kruka koriander
salt + svartpeppar

Potatissallad

0,8 kg färskpotatis
1 ask cocktailtomater
1 pkt sockerärtor
1 rödlök
0,5 dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger
salt
vitpeppar


Marinad:

1 röd chili
Skalet från ½ citron + saft
1/3 kruka koriander
1 dl olivolja

 

1. Ta fram laxen och lägg den med skinnsidan uppåt i en form. Blanda 1 l kallt vatten med 1 dl salt och rör ihop så att saltet löser sig, häll sedan över laxen. Låt laxen dra i lagen i 25-30minuter.

2. Gör såsen. Blanda yoghurt med skalet från 0,5 citron, 1/3 kruka hackad koriander, salt och peppar.

3. Koka potatisen och låt den svalna något. Dela den i lagom bitar och lägg i en skål. Krossa cocktailtomaterna försiktigt och skiva sockerärtorna och rödlöken. Blanda sedan med potatisen och ta i olivolja samt vinägern. Smaka upp med salt och peppar.

4.Ta upp laxen och skölj av den lätt. Torka av köttsidan med en bit papper. Tärna upp chilin smått och riv skalet från citronen. Pressa även ner citronsaften frän hela citronen. Strimla koriandern och blanda allt med 1 dl olivolja. Pensla marinaden över laxen.

5. Grilla laxen över vit kolbädd med skinnsidan neråt först, antingen som hel bit lite högre upp på grillen eller i portionsbitar lite längre ner. Vänd efter ett par minuter och pensla regelbundet med marinaden. Laxen är färdig vid en innertemperatur på 48-52 grader. 

 

 

KOMMENTARER:

Kommentera inlägget här: