Kocksnack

Lågtempad fläsksida med sötpotatispuré, vattenmelon och rödvinssky

Kategori: Kött

 
 
1 hel fläsksida med svål (orimmad) ca 1,5kg
salt
malen ingefära
 
700g sötpotatis
1½ dl grädde
50g smör
salt/vitpeppar
 
300g vattenmelon
 
Rödvinssky
5 dl rött vin
1 st gul lök
5 dl buljong (kalv eller grönsaks)
2 st vitlöksklyftor
2 msk smör
½ tsk timjan
½ tsk rosépepparkorn
½ tsk svartpepparkorn
2 st lagerblad
salt
vitpeppar

 
Dag ett 
Sätt ugnen på 80grader. Lägg fläsksidan med svålen neråt på en djup ugnsplåt och gnid in den med salt och malen ingefära. Täck med lock eller folie och sätt in plåten i ugnen och låt den gå i minst 12timmar, ju längre desto mörare kommer den att bli. 
 
Dag två
Ta ut fläsksidan och höj ugnstemperaturen till 240grader.
Vänd upp sidan med svålen upp och dela den i lagom portionsbitar. Lägg på plåt med svålen upp och krispa upp svålen så att den blir knaprig och gyllene. Det tar ca. 10-15minuter.
Sätt in sötpotatisen hel i ugnen med skalet kvar och låt den rosta tills den blir mjuk. Låt svalna något och skala den sedan. Vispa ihop sötpotatisen med grädde och smör till en slät puré och smaka upp med salt och vitpeppar. 
Kärna ur vattenmelonen och skär i kuber. 
 
Skyn
Grovhacka lök & vitlök. Fräs i smör utan att det tar färg.
Häll på hälften av vinet och all buljong och ta även lite av vätskan från fläsket. Ta i kryddorna.
Låt reducera (koka ner) till hälften. Sila bort lök & kryddor. 
Sätt tillbaka kastrullen på plattan och ta i resten av vinet, låt koka upp.
Smaka av med salt & vitpeppar. 
 


bloglovin
Kommentera inlägget här: