Kocksnack

Vitvinsbräserad kanin med rostade rotfrukter

Kategori: Kött, Varmrätt, Vilt

Kanin och rotfrukter passar utmärkt tillsammans och med syran från ett gott vin gifter smakerna fantastiskt. I receptet använder jag rödbetor och jordärtskockor men du kan byta ut dem mot vilka rotfrukter som helst. 

 

4 portioner

2 kaniner
1 kg polkabetor, skrubbade
6 små rödbetor
10 jordärtskockor, skrubbade
salt
smör
1 gul lök, finhackad
1 morot, fint tärnad
2 kvistar rosmarin
5 dl vitt vin
500 g brysselkål
3 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl

Sätt ugnen på 225 grader. Stycka varje kanin i 6 delar (2bakben, 2 framben, 1 sadel och 1ryggslut).
Skrubba betor och jordärtskockorrena. Lägg i en ugnssäker form och stek dem mjuka i ugnen, 20–30 minuter.

Salta köttet och bryn det runt om i smör i en stekpanna. Lägg bitarna i en ugnssäker form tillsammans med lök, morot och rosmarin. Häll över vin och sätt in formen i ugnen. Sänk värmen till 150 grader. Låt steka tills köttet släpper från benet, 45–60 minuter. Koka brysselkålen nätt och jämnt mjuk i lättsaltat vatten i en kastrull. Kyl i kallt vatten. Stek brysselkålen i en rejäl klick smör just innan de ska serveras.

Ta ut ugnsformarna urugnen. Sila av stekskyn i en kastrull. Tillsätt grädde och låt koka upp. Krama ihop mjöl och en klick smör till en deg. Vispa ner den i såsen och låt sjuda i någon minut. Smaka av såsen med salt.

Kommentera inlägget här: