Kocksnack

Dillkött

Kategori: Husman, Kött

Dillkött, en riktig klassiker i den svenska husmanskosten. Fantastisk god köttgryta som kan göras på antingen kalv eller lamm och som med sin perfekta balans mellan syra, sötma och sälta snabbt blir en succé på middagsbordet.
 
 
 
 
 
600 g kalv (högrev eller bog) 
2 st gula lökar 
st morötter
2 st lagerblad 
10 st vitpepparkorn 
3 tsk salt 
färsk timjan
2 msk kalvfond
4 äggulor
1 msk ättika 24% (eller 2msk 12% ättika)
3dl vispgrädde
2-3 msk socker
2 tsk salt
färsk dill
 
Putsa och tärna köttet i lagom bitar, ca 2*2cm. Skala lök och morot och tärna löken och skär moroten i slantar.
Lägg köttet i en kastrull och täck med vatten. Låt koka upp och tillsätt lök, morot, salt, fond, lagerblad, timjan och vitpepparkorn. Låt köttet koka tills det är mört och skumma av emellanåt. 
Blanda äggula, ättika och grädde i en skål. När köttet är klart rör du ner blandningen i kastrullen och låter koka upp igen. Smaka av och balansera upp såsen med socker och salt och låt sjuda tills såsen tjocknar. Ta i en näve skivad färsk dill mot slutet. Servera med kokt potatis.


bloglovin

KOMMENTARER:

  • Kajsa von Friesen säger:
    2013-12-30 | 07:23:03

    Har jag fel, eller är det så att sedan gulorna tillsats, så skall grytan inte koka?

    Svar: Du har rätt, den ska bara koka upp och sedan sjuda
    Michael Hoffman

Kommentera inlägget här: