Kocksnack

Vildsvinskarré med rödvinssås, ugnsbakad körsbärstomat och rödlöksmarmelad

Kategori: Kött

Detta är en utmärkt rätt att servera nu på hösten när viltsäsongen är i full gång. Vildsvin är ett väldigt trevligt protein att jobba med och karrén är dessutom förhållandevis billig, 139:-/kg i skrivande stund.
 
 
4 portioner
 
800g vildsvinskarré
2 rosmarinkvistar
2 askar körsbärstomater
olivolja
 
Rödlöksmarmelad:
6 rödlökar
1 dl honung
½ dl strösocker
1 dl rödvinsvinäger
 
Rödvinssås:
5 dl rött vin
1 st gul lök
5 dl buljong (kalv eller grönsaks)
2 st vitlöksklyftor
2 msk smör
½ tsk timjan
½ tsk rosépepparkorn
½ tsk svartpepparkorn
2 st lagerblad
salt
vitpeppar
maizena

Gör så här:
Börja med tomaterna, sätt ugnen på 225grader. Lägg tomaterna i en ugnsform och slå över lite olivolja, sätt in i ugnen och baka tills de mjuknat och fått lite färg.
Fortsätt med rödvinssåsen.
Grovhacka lök & vitlök. Fräs i smör utan att det tar färg. Häll på hälften av vinet och all buljong. Ta i kryddorna. Låt reducera (koka ner) till hälften. Sila bort lök & kryddor. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och ta i resten av vinet, låt koka upp. Smaka av med salt & vitpeppar. Red av med maizena utrörd i lite vatten.
 
Medan såsen kokar ner gör du med rödlöksmarmeladen. Skiva rödlöken så tunt som möjligt och fräs den mjuk i smöret i en kastrull utan att den får färg. Tillsätt honung, socker och vinäger och låt allting småputtra på svag värme i ca en halvtimme, tills konsistensen blir som marmelad. Tag från värmen och häll upp i en skål.
Ta ut tomaterna ur ugnen som bör vara färdiga nu. Sänk ugnen till 150grader.
 
Nu är det hög tid att ta tag i vildsvinskarrén. Gnid in den med olivolja, flingsalt och finhackad rosmarin. Hetta upp en stekpanna med lite smör och bryn sedan karrén runt om. Lägg sedan på plåt och låt den gå klart i ugnen på 150grader, innertemperaturen skall vara 68grader. Låt den sedan vila på smörpapper på ett galler i minst 5-10 minuter innan du skär upp den.
 
Värm på såsen & tomaterna, skär upp köttet och lägg upp på tallrik. Toppa med rödvinssås och rödlöksmarmelad. Garnera med några rosmarinblad. Servera gärna karrén med rostade rotsaker vid sidan om för att göra rätten än mer rustik och höstlik.


bloglovin
Kommentera inlägget här: